Kristina Krupljan
Facebook printscreen
Kristina Krupljan

Facebook printscreen

Kristina Krupljan, Foto: Facebook printscreen

Napomenuto je da "nije tačna tvrdnja da optuženi nije pokazao kajanje jer je u svom iskazu tokom istrage izričito rekao 'da mu je žao što je do svega došlo'", kao i da bez obzira na to što je prekršajno kažnjavan kao maloletnik, on navodno nije osuđivan kasnije.

"Usled navedenog, kada se cene, osim ovde navedenih i druge oolakšavajuće okolnosti na strani optuženog tj. njegova bitno smanjena uračunljivost i mlađe punoletstvo u vreme događaja, koje okolnosti kada ih sud ne primeni kao zakonski osnov za ublažavanje kazne sigurno imaju izrazito oolakšavajući značaj, tada optuženog treba osuditi na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 25 godina", piše u obrazloženju u kom je naglašeno da je, usled broja uboda, jasno da je postojala izražena želja za zločinom: "Povređivanje oštećene u čak 88 navrata svakako nadmašuje 'prosečnu' okrutnost koja to deloo uobičajno čini teškim".

DEVOJČICA IZAŠLA IZ AUTOBUSA I NESTALA Suzana (15) pronađena mrtva u šumi! Ubica joj zabio drveni kolac u usta!

Takođe je rečeno da kazna odražava i brojne otežavajuće okolosti poput činjenice da je optuženi i ranije fizički zlostavljao žrtvu, da je delo motivirano posesivnošću i ljubomorom kao niskom pobudom, a posebno da je bio svestan njene trudnoće, pa je činom ubistva majke uskratio i pravo na život i detetu. U zaključku je poručeno: "Može se reći da ovaj gnusan zločin kojim je mlada devojka izgubila život pateći se pri umiranju više nego li druge žrtve u sličnim situacijama, sigurno zaslužuje oštru penalizaciju jer se takvim ponašanjem opasno ugrožavaju temeljna ljudska dobra i moralne vrednosti društva.

Hrvatska policija

Profimedia

Hrvatska policija, Foto: Profimedia

Zbog navedenog, Vrhovni sud Republike Hrvatske, kao sud drugog stepena, ocenjuje da kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 25 godina predstavlja primerenu i nužnu kaznu koja može dovoljno uticati na optuženog, ali i na sve ostale građane da više ne čine kaznena dela, te shvate da je njihovo činjenje opasno, a kažnjavanje počinitelja pravedno. Tako odmerena kazna sadrži odgovarajuću količinu moralne osude za zlo koje je optuženi naneo, ne samo porodici žrtve, nego i društvu u celini".

Prethodni napad na Kristinu i njeno svedočenje

Inače, tri meseca pre nego što je ubio Kristinu, Komšić i trojica njegovih prijatelja, Arjan i Armend Redžepi i Filip Filipović su je oteli i napali. Sva trojica osuđena su naknadno za kaznena dela protiv slobode i imovine. Komšić je dobio godinu i po dana zatvora, a ostali uslovne kazne. Kao olakšane okolnosti sud je Komšićevim prijateljima uzeo u obzir da su tada tek napunili 21 godinu i da su verovatno bili pod uticajem Davida. Oni su te 2016. oko 5.40 časova na Bukovačkoj cesti presreli Kristinu, svojim vozilom razbili njen automobil, iživljavali se nad njom, udarali je i čupali za kosu.

- Kroz razbijeni prozor me je uhvatio za kosu i udario mi glavom o volan. Sedela sam u automobilu i glasno plakala - rekla je Kristina 22. ferbruara 2017. na sudu, a Komšić ju je ubio te večeri...

Kobno veče svirepog ubistva

Nakon što ju je izbo 88 puta, oko 21.30 nazvao je sestričnu. Njen dečko mu je dao drugu odeću jer je ona koju je nosio bila krvava. Bacili su tu odeću u kontejner i David je otišao kući. Ivo Komšić, otac optuženog je tada rekao: "Kad sam došao iza kuće, video sam Davida koji je stajao, plakao, povraćao. Više puta je ponavljao: 'Kristina' i govorio: 'Zovi Hitnu, zovi policiju'. Na njegovo pitanje šta se dogodilo, David mu je odgovorio: "Nemoj me, tata, pitati", a onda mu je rekao da je Kristina ispred zgrade. Ivo Komšić je tad zamolio ženinu sestru da ode do zgrade u kojoj živi Kristina i da pokuša da utvrdi šta se dogodilo i kako je devojka, a sa svog telefona je nazvao policiju i rekao da pošalju Hitnu i policiju pred Kristininu zgradu jer je, tvrdi, znao da nešto nije dobro. Tokom vožnje do policije, tvrdi Ivo Komšić, David je plakao i vikao, a kad ga je pitao šta se dogodilo, odgovorio mu je: "Ubo sam je, tata, nožem u vrat".

David Komšić je policiji rekao da su pre ubistva on i Kristina bili na večeri, a zatim ih je Kristina odvezla ispred zgrade u kojoj je živela. Davida je šokiralo kada mu je rekla da je trudna, no da on nije otac: "Izvukao sam kuhinjski nož iz torbice i zabio joj ga u vrat. Čuo sam njen vrisak i onda mi se smračilo. Znam samo da sam nastavio da je bodem. Ne sećam se svega. Izgubio sam se kompletno".

Hrvatska policija

Profimedia

Hrvatska policija , Foto: Profimedia

Roditelji i prijatelji potvrdili su da su Kristina i David bili u vezi od osnovne škole. Zbog obostrane ljubomore često su se svađali i mirili. Još godinu dana ranije Kristina je od Davida znala da dobije preteće poruke zbog čega ga je i prijavila. Sud mu je 2015. izrekao meru zabrane prilaska. Prekršio ju je četiri puta, a Kristina je kasnije i odustala od prijave.

Brojni ekcesi

Inače, kada je Županijski sud nepravosnažno osudio Komšića na 30 godina zatvora zbog ubistva, njegov otac je počeo da aplaudira i viče: "Bravo, sudite dete jer je iz Bosne". Pravosudni policajci su potom Ivu Komšića, njegovu suprugu Oliveru, Davidovog kuma Vjekoslava Komšića i Davidovu tetku izveli iz sudnice, dok su Davidova sestra i sestrična u suzama ostale slušajući obrazloženje presude. Dok su izlazili iz zgrade, Vjekoslav Komšić se uneo u lice fotoreportera i zapretio mu: "Ovo je zadnje što si slikao", dok je Olivera Komšić držala fotoreportera za rukav kako ne bi mogao da izađe. Tokom ranije sudske rasprave Ivo i Vjekoslav Komšić izbačeni su iz sudnice jer se u sudnici nisu ponašali primereno, te su glasno komentarisali ono što su čuli dok su svedočili psihijatar i psiholog.

ŽELJKA ZAZIDALI U SOPSTVENOJ KUĆI Skinuli vrata, podigli zid, ne može ni da skoči s balkona! Žena i sin će prenoćiti napolju, a evo šta je razlog ovoj ludosti!

Ekscesi su se nastavili i izvan sudnice dok je majka ubijene Kristine davala izjavu. Davidovi prijatelji su joj dobacivali: "Sad ti je kasno" i "Trebala si to ranije da govoriš". Na to je reagovao Kristinin otac Dalibor Krupljan i njegov brat. Dostigli su mladiće 50-ak metara dalje i počela je tuča, a u sve se umešala policija.

Ujedno, hrvatski "24 sata" naglašava da je par dana nakon presude oko automobila sudije Sanje Mazalin ispred Županijskog suda obilazio Ivo Komšić, otac Davida Komšića. U prolazu je zagledao registarske oznake, a njegovo ponašanje je bilo sumnjivo radnicima suda, pa su obavestili policiju koja ga je privela na razgovor. Nedugo nakon toga i Davidov otac je završio iza rešetaka. Zadržan je tri nedelje u istražnom zatvoru zbog pretnji smrću konobaru u jednom zagrebačkom kafiću. Uhapšen je i Vjekoslav Komšić, kao i još jedan muškarac. Razlog pretnji navodno su bili nerešeni imovinski odnosi. Naknadno je sinu u zatvor pokušao da prošvercuje i minijaturni mobilni telefon, no nije uspeo.