Hrvatska
screenshoot
Hrvatska

screenshoot

Hrvatska, Foto: screenshoot

Nakon sastanka u MORH-u ministar Krstičević potvrdio je da država Izrael ne može osigurati dodatno odobrenje od SAD-a za prodaju aviona F-16 Barak Hrvatskoj.

Hrvatska je za 2,9 milijardi kuna trebalo da kupi 12 polovnih aviona F- 16 Barak, odnosno modifikovanih izraelskih verzija američkih aviona. Američka strana, međutim, pristaje na transfer trećoj strani samo "ogoljenih" letelica iz kojih bi bile uklonjene sve izraelske nadogradnje. Hrvatska na to nije pristala.

MORH će sada predložiti Vladi donošenje odgovarajućih odluka. Ugovor nije potpisan i nema nikakve finansijske štete za RH. Nema nikakve odgovornosti s hrvatske strane, kazao je nakon višesatnog sastanka ministar obrane Damir Krstičević.

PROČITAJ JOŠ:

Izraelski predstavnik, direktor izraelskog ministarstva obrane Udi Adam je rekao da "Hrvatska nije mogla da utiče na ovaj ishod i nije odgovorna. Izrael nije mogao osigurati dozvolu za prodaju trećoj strani".

Ministarstvo obrane pridaje najveću važnost unapređenju naših bilateralnih odnosa. U ovom kontekstu, inicirali smo projekt lovaca F 16 nadograđenih izraelskim znanjem i tehnologijom. Ovaj projekt sproveli smo u skladu s profesionalnim standardima u okviru ugovora vlade s vladom između naše dve države, javlja N1.

Nažalost, uslovi nisu bili spremni i nismo bli u mogućnosti osigurati odgovarajući TPT i sprovesti projekt zbog nepredviđenih okolnosti izvan naše kontrole.

- Izraelsko Ministarstvo obrane raduje se daljem razvoju plodnih odnosa s Hrvatskom i učiniće svaki napor da produbi naše odnose na širokom području saradnje - rekao je Adam.