Škola
Alo!/Masanori Jošida
Škola

Alo!/Masanori Jošida

Škola, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Ovaj slučaj vršnjačkog nasilja razmatrao je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda. Zamenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežana Mijušković je navela da se učenik neprimereno poneo prema nastavnici.

- Situaciju je dodatno usložilo snimanje i objavljivanje na društvenim mrežama čime se dovodi u pitanje profesionalni i lični integritet same profesorke. Ali je nemoguće zaobići pitanje iz kojeg razloga i po kojim pravilima struke, nastavnog programa i kućnog reda škole učenik za vrieme nastave boravi van učionice i donosi kafu profesorki - primećuje Mijuškovićeva.

Interesantno je, ističe, da se ovo pitanje nije razmatralo ni u jednom koraku koji je uprava škole po hitnom postupku sprovela u vezi sa spornim događajem. Učenik je zbog ovoga prvobitno bio isključen iz škole, ali je ta odluka ukinuta, pa mu je izrečen ukor.

Kafa

printscreen

Kafa, Foto: printscreen

- Profesorkina ćerka je potom fizički nasrnula na učenika. Iako je ovaj napad prijavljen upravi škole, problemom se niko nije bavio, a isti je prijavljen policiji i procesuiran sudskim putem. Iako je u pitanju izolovan slučaj između ova dva učenika, Zaštitnik podseća da vršnjačko nasilje često počinje u školi ili kulminira u njoj, ali smo svedoci da nasilje među i nad decom uveliko izlazi iz okvira školskog dvorišta - kazala je.

Ona je, takođe, zabrinuta zbog stava prosvetnog radnika-profesorke.

- Naime, u obraćanju kojim se profesorka, obratila Zaštitniku je između ostalog navedeno da je učenik imao visoku ocenu iz nastavnog predmeta i da bi bilo logično da ukoliko ga je navodno omalovažavala i vređala da ga je i ocenom kaznila i potcenila. Podsećamo da se ocenom potvrđuje/ocenjuje stečeno i pokazano znanje učenika iz nastavnog predmeta, te da ocene nisu sredstvo kazne ili nagrade za učenika tj. ponašanje učenika, već su ti mehanizmi predviđeni na drugi način - navodi Mijuškovićeva.

Komentari (1)

Seka

25.01.2020 21:02

E zbog ovakvih kancelarijskih pacova koji su se lrpo dmeszili u udobne fotelje i pametuju i čitaju propise, kao da ih i sami ne umemo pročitati i u buduće će biti još gorih stvari koje deca priređuju nastavnicima pa i roditeljima. Treba malo da uđu i u kabinete školskih inspektora pa bi onda dve bilo drugačije.