Amfilohije
Tanjug
Amfilohije

Tanjug

Amfilohije, Foto: Tanjug

Testament pokojnog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija - ne postoji!

Ovo je saopšteno u vrhu Mitropolije crnogorsko-primorske, povodom učestalih glasina o pisanom zaveštanju koje je navodno mitropolit sačinio u svojoj bolničkoj sobi u KBC Crne Gore u Podgorici, gde je preminuo 30. oktobra.

- Komisija Mitropolije nije našla nikakav testament počivšeg mitropolita. Niti ga je bilo u arhivi, gde bi se nalazio da je napisan, niti ga ima u Svetom arhijerejskom sinodu SPC. Jer svaki episkop prilikom sastavljanja zvaničnog testamenta, obavezno ga šalje i Sinodu u obavezujućoj formi! Da je testament postojao, bilo bi ga i tu, ali i u mitropolitovoj zaostavštini - tvrdi dobro obavešteni sagovornik "Novosti.

On kategorično tvrdi i da bi on morao znati za postojanje formulisane mitropolitove poslednje volje, da taj dokument zaista postoji.

- Nije sporna mogućnost da postoje privatne poruke, ali njihova forma se znatno razlikuje od testamenta. Ako one postoje, nemaju značaj zvanične oporuke - kaže izvor "Novosti" iz Mitropolije, koji nije želeo da komentariše tvrdnje advokata Dalibora Kavarića, opunomoćenog zastupnika Mitropolije.

Kavarić je ubrzo posle upokojenja mitropolita kazao da poseduje ovaj dokument, čiji će sadržaj obelodaniti po ozdravljenju administratora Mitropolije crnogorsko-primorske episkopa Joanikija, koji je tada bio inficiran koronom.

- U razgovoru sa vladikom Joanikijem dobio sam blagoslov da se konkretno radi o mitropolitovom privatnom pismenu, sa sadržinom koja nije namenjena široj javnosti - izjavio je pre dva dana Kavarić.

Biznismen i ktitor SPC Miodrag Daka Davidović takođe je obznanio da je mitropolit Amfilohije ostavio pismo narodu i premijeru Zdravku Krivokapiću, tada mandataru, i najavio kako će on to pismo "blagovremeno otvoriti".

Prema Davidovićevim rečima, mitropolit je ostavio nekoliko pisanih i usmenih amaneta, o čemu mogu da svedoče on i mitropolitov kelejnik otac Justin. U njima se Amfilohije založio za podizanje konaka Svetog Vasilija Ostroškog na Briskoj gori kod Ulcinja, kapele patrijarha Gavrila Dožića u moračkim Vrujcima, kao i izgradnju spomen-doma patrijarha Varnave Rosića. Četvrtom porukom zatražio je obnovu džamije u Pljevljima, kao prilog za obnovu onoga što je na džamiji "polomilo tuđe, neprijateljsko kamenje".

JOANIKIJE: SVAŠTA ČITAM I ČUJEM

Želeći da se o postojanju testamenta mitropolita Amfilohija čuje prava istina, o tome je upitan administrator Mitropolije crnogorsko-primorske i episkop budimljansko-nikšićkom, koji nije negirao saznanja o nepostojanju zvaničnog testamenta, ali nije želeo da detaljnije govori o tome.

- Čitam i čujem svašta na tu temu. Saleću me sa svih strana. Ako bude potrebno, obratiću se javnosti zvaničnim saopštenjem o tom pitanju - kazao je vladika Joanikije.

Pročitajte još: