Četnički vojvoda Pavle Đurišić
Wikipedia
Četnički vojvoda Pavle Đurišić

Wikipedia

Četnički vojvoda Pavle Đurišić, Foto: Wikipedia

- Zahtevamo od Skupštine, Vlade Crne Gore i ostalih državnih organa Crne Gore da prihvate našu ruku pomirenja i da Vlada Duška Markovića dozvoli podizanje spomenika komandantu, vođi naših predaka, vojvodi Pavlu Đurišiću stradalom od ustaša u Drugom svetskom ratu - deo je Deklaracije, kojom se tvrdi da se do današnjih dana stvara lažna slika o mnogim događajima Drugog svetskog rata, kao i o ustanku u julu 1941. godine u Crnoj Gori.

Već rušen

Organizatori Sabora su 2013. godine u Gornjem Zaostru podigli spomen-kompleks i postament za spomenik Đurišiću, ali su im pripadnici SAJ u dva navrata rušili postolje, po naredbi Ministarstva kulture.

- Ustanak 13. jula 1941. godine i nije izbio iz "revolucionarno-klasnih" pobuda, već je to bio opštenarodni bunt protiv namere Italije da Crnu Goru odvoji od ostalih delova srpskoga naroda uz pomoć crnogorskih separatista - tvrdi se u Deklaraciji.

Argument, prema rečima predsednika Opštine Berane, za podizanje spomenika je i to što je Crna Gora članica NATO, a u SAD je odavno podignut spomenik Pavlu Đurišiću.

Komentari (10)

Kalemegdan

09.08.2017 20:48

Ubica...

ДУШАН

10.08.2017 09:12

@Kalemegdan - čega i koga ubica majstore -on je ubica-veliki srbin i patriota a za tebe nisu ubice oni koji su napravili ogromnu gresku kada su nemci pobili preko 3000 nevine dece u kragujevcu . postojao je veliki razlog za to zlo delo .raspitaj se malo o tom dogadjaju ,i o tom zašto nisu hrabri partizani nisu oslobodili logor Jasenovac gde je pobijeno na stotine hiljada ljudi ,žena i dece .

Aha haaa

09.08.2017 20:49

šta reci?

Crna Gora

09.08.2017 22:31

Jedini cetnik o kome je moj otac inace partizan, lepo govoorio. Uvek je pricao da je bio retko lep covek, jedan od najlepsih u Crnoj Gori. Cesto sam imala priliku da slusam pesmu Djurisicu mlad majore koju je pevao jedan moj ucenik izbeglica iz Hrvatske. Bio je omiljen u narodu i treba da ima spomenik. Toliko od rata a jos ga se secaju i spominju.

Dragana

11.08.2017 00:51

@Crna Gora - U mojoj kuci se o njegovom junastvu,postenju i lepoti govorilo sa postovanjem. Kakva god da je istina, covek je usao u legendu, a sud istorije i vremena ce dati konacnu rec. Verovatno nije slucajno da i dan danas zivi u pricama ljudi. Necim je to zasluzio.Tragicno je zavrsio pod sumnjivim okolnostima. I to nesto govori o tim strasnim vremenima u kojima je ziveo. Mislim da zaslcuzuje spomenik Pobednici uvek pisu istoriju, ali uvek postoje dve verzije jedne iste price.

vitez

09.08.2017 23:11

Đurišić je bio prevarant. U četnike je otišao iz ličnih intresa, slično sadašnjim političarima koji menjaju stranke.

Srpska Pljevlja

10.08.2017 03:33

Vojvoda Pavle Đurišić Srpski heroj i veliki vođa Srpskih Četnika iz Crne Gore! Njegovi odani vojnici i saborci: Bajo Stanišić,Vojo Lukačević,Svetozar Dobrašinović,Đuro Ivetić,Đorđije Lašić,Savo Vuletić,Mašan Adžić,Rade Korda,Vlado Šipčić,Božo Bjelica,Bratstvo Jelovaca iz Pljevalja,Srpko Medenica,Vuk Kalaitović,Blažo Đukanović,Bećir Tomović,i još mnogo Srpskih jurišlija! SLAVA SVIM PALIM SRPSKIM JUNACIMA ZA KRST ČASNI I SLOBODU ZLATNU! AMIN!

Zoki

10.08.2017 05:12

Napraviti spomenik na privatnom zemljistu ako su vlasti jos pro komunisticke i ne smeju da ga ruse ili da se bilo ko buni

valjevac

10.08.2017 06:12

Vlado Sipcic poslednji cetnicki odmetnik je jedan od najiskrenijih cetnika,da se i on ne zaboravi

mirjana

11.08.2017 08:04

Vreme je da se velikom junaku podigne spomenik.NYq