Bakir Izetbegović
AP/Darko Vojinović
Bakir Izetbegović

AP/Darko Vojinović

Bakir Izetbegović, Foto: AP/Darko Vojinović

U razgovoru sa Nenadom Stevandićem, predsednikom Ujedinjene Srpske i Igorom Crnadkom, potpredsednikom Partije demokratskog progresa još jednom smo imali priliku da čujemo razlike pozicionih i opozicionih prvaka.

Za Stevandića nema dileme da je Izetbegovićeva izjava nepatvoreni fašizam:

- I Hitler je konstatovao da su Srbi loš narod i oni koji su nas bombardovali i ubili Milicu Rakić isto su konstatovali i to je čist nepatvoreni fašizam. Ovo govori o odnosu i namerama koje Bakir Izetbegović demonstrira i govori šta nas čeka u budućnosti sarađujući sa njim. Sa njim treba da prekinemo svaki kontakt, da za nas bude persona non grata, jer demonstriranje tih fašističkih projekcija koja ima kontinuitet sa handžar divizijom i vidimo da Bakir Izetbegović to ozbiljno misli i radi. Zaista nam nije jasno da zemlje kvinte koje predstavljaju najmoćnije zemlje sveta ćute i ne samo da ignorišu već daju tihu podršku čistim fašističkim izjavama gospodina Izetbegovića. Mi živimo u vremenu kada moramo da zaštitimo svoju budućnost i svoju decu i Republika Srpska mora da počne da se bavi sobom, lobiranjem za svoje pravo na samoopredelenje koje imaju svi drugi narodi.

Izetbegovićeva izjava naišla je na osudu i u Partiji demokratskog progresa, međutim Igor Crnadak potpredsednik ove stranke smatra da ta izjava nije došla sama od sebe i da tu postoji dupli pas na relaciji Dodik-Izetbegović:

- Užasna je izjava Bakira Izetbegovića i nema dovoljno reči da opiše taj užas. Ono što je još gore od toga, smatra Crnadak, je da se sve to radi u dogovoru sa SNSD-om i gospodinom Miloradom Dodikom. Videli ste dan ranije u odnosu na Dodikovu izjavu da kritikuje srpskog člana CIК-a zato što mu je supružnik Bošnjak. Sve je to igra njih dvojice, sve skupa to je užasno i vreme je da to prestane.

Crnadak smatra da su ove „igre“ samo priprema za opšte izbore 2022, ali uvjeren je da će se promjene u Republici Srpskoj i na nivou BiH desiti i prije jer je ovo stanje neizdrživo. Crnadak ističe da je jedan od najtežih efekata ovakve retorike odlazak ljudi iz Republike Srpske i BiH te da u najbližem okruženju imamo priliku da vidimo kako nam iz zemlje svakodnevno odlaze rođaci, prijatelji, kumovi i poznanici i da je to najbolji pokazatelj, kakvu je politiku vodio SNSD zadnjih petnaest godina.

Pročitajte: