granica
Printscreen Twitter
granica

Printscreen Twitter

granica, Foto: Printscreen Twitter

Ministarka zdravlja Crne Gore Jelena Borovinić Bojović izjavila je da ona i stručni tim Instituta za javno zdravlje (IZJ) zagovaraju uvođenje lokdauna, odnosno najoštrijih mera za borbu protiv epidemije korona virusa, ali da će o tome narednih dana konačnu odluku doneti vladin savet.

Borovinić Borović je za Dan rekla da u ovom trenutku ima konsenzus sa stručnjacima IJZ da bi najbolje rešenje bilo uvođenje lokdauna na određeni vremenski period, imajući u vidu više faktora, prenosi portal RTCG.

Ona je potvrdila da je opština Ulcinj u utorak od nadležnih tražila kompletno zaključavanje.

Na pitanje šta podrazumijeva lokdaun koji zagovara sa stručnjacima IJZ, ministarka je odgovorila da je to uvođenje najstrožih kontrola prilikom ulaska u državu.

"Što se granice tiče, to podrazumijeva uvođenje stroge kontrole, uz upućivanje u samoizolaciju, osim putnika koji prilikom ulaska imaju negativan PCR test ili brzi antigenski test, ne stariji od 48 sati ili pozitivni serološki nalaz na antitela IGG, koji nije stariji od mesec dana, dakle da imaju potvrdu da su preležali virus ili dokaz da su vakcinisani. Samo uz to bi moglo da se uđe u zemlju bez upućivanja u samoizolaciju", rekla je Borovinić Bojović.

Ona je dodala da je tu i zaključavanje opština, zabrana kretanja između opština, uz ranije definisane izuzetke i druge mere.

PROČITAJTE JOŠ: