pavelić i đukanović
Profimedia/EPA
pavelić i đukanović

Profimedia/EPA

pavelić i đukanović, Foto: Profimedia/EPA

„Ima ona čuvena Orvelova izreka o tome da ko kontroliše prošlost, kontroliše i sadašnjost. Upravo zato mislim da su aktuelna dešavanja u Crnoj Gori veoma pozitivna jer su ona pobuna protiv pokušaja da se uspostavi kontrola nad prošlošću sa ciljem da se jedan u svakom smislu korumpirani politički režim održi na vlasti u sadašnjosti.

Takođe, pozitivna su jer pokazuju da crkvena reč, kada god je uistinu crkvena, nailazi na odziv. A crkvena je jer pokazuje da Crkva u Crnoj Gori ima snage da odvoji suštinu od forme, da ima snage da se oslobodi od nacionalističkog balasta i artikuliše poruku koja nailazi na dobar odziv u celokupnom društvu: videli smo, u litijama učestvuju i oni koji se izjašnjavaju kao Srbi, i kao Crnogorci; podržavaju ih i katolici, i muslimani, a ima ljudi koji u njima naprosto vide legitiman čin građanskog otpora autoritarnom režimu.

Milo Đukanović

EPA

Milo Đukanović, Foto: EPA

S druge strane, razočaran sam reakcijama dela levo-liberalne javnosti jer pokazuju nesposobnost da se stvari posmatraju izvan ustaljenih okvira, čak i kada činjenice nedvosmisleno jasno govore drugačije.

Srpski nacionalizam, ma koliko bio problematičan, ne može biti razlog za to da se ne vidi kako je u pitanju pobuna protiv projekta čoveka koji je na vlasti već trideset godina, koji je prošao kroz neverovatne ideološke metamorfoze koristeći se veoma upitnim mehanizmima vladanja, a da pritom postoji izobilje tragova njegovih kriminogenih aktivnosti.

Komentari (1)

Komandant 1001

04.04.2020 18:28

Jao Milo sram te bilo.....Zašto želiš da nas deliš, da nas deliš, da nas dvojiš.Jao Milo sram te bilo što postojiš