Kolinda Grabar Kitarović
AP/Darko Bandić
Kolinda Grabar Kitarović

AP/Darko Bandić

Kolinda Grabar Kitarović, Foto: AP/Darko Bandić

 

Predsednica Kolinda Grabar-Kitarović predala je danas potpise podrške za novu predsedničku kandidaturu i tom prilikom zahvalila svima koji je podržavaju.

Grabar Kitarović je potpise predala u društvu premijera Andreja Plenkovića, koji je i predsednik vladajućeg HDZ, i predsednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Iako je za podršku dovoljno 10.000 potpisa, Grabar Kitarović je rekla da je njen štab prikupio 231.652 potpisa, preneli su hrvatski mediji.

Upitana da li se juče šalila kada je rekla da će gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću u zatvor nositi kolače ako ga osude, Grabar Kitarović je odgovorila da je svako nevin dok se ne dokaže sprotno.

Kolinda Grabar Kitarović, operacija Bljesak

Printscreen Facebook/HRT

Kolinda Grabar Kitarović, operacija Bljesak, Foto: Printscreen Facebook/HRT

 

Nakon toga je zahvalila i tako onemogućila dodatna novinarska pitanja.

U ponoć ističe rok za predaju potpisa podrške. Državna izborna komisija ima rok da do četvrtka u ponoć da proveri potpise i objavi listu kandidta za predsednika, čime će i zvanično krenuti izborna kampanja, koja nezvanično traje gotovo godinu dana.

 Ovo je lista predsednički kandidata za predsednika Hrvatske

 

Zoran Milanović

Tanjug

Zoran Milanović, Foto: Tanjug

 

Zoran Milanović (SDP)

Bivši premijer i nekadašnji lider najveće opozicione hrvatske stranke, Socijaldemokratske partije (SDP) ima dosta dobre šanse u trci za predsednika. Milanović ima iskustvo u diplomatiji, dobro poznaje strane jezike, a u prilog mu idu i nekadašnja funkcija premijera i mandat u Saboru.

Miroslav Škoro

Printscreen/Youtube

Miroslav Škoro, Foto: Printscreen/Youtube

 

Miroslav Škoro

Miroslav Škoro je popularni muzičar, pesnik, preduzetnik, doktor ekonomskih nauka i odnedavno predavač na Univerzitetu Sjever.

Objavio je kandidaturu samo nekoliko dana nakon Milanovića, kao jakog kandidata levice. Prema mišljenju analitičara, Škoro bi mogao da uđe u drugi krug i ugrozi izglede predsednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Milan Bandić

Printscreen Youtube

Milan Bandić, Foto: Printscreen Youtube

 

Milan Bandić (Dario Juričan)

Filmski reditelj Milan Bandić, nekad poznatiji kao Dario Juričan, najavio je predsedničku kandidaturu zajedno sa programom u kojem je predložio uvođenje centralnog Ministarstva korupcije sa sedištem na Pantovčaku, zaštitu korupcije Ustavom i proglašavanje cele Hrvatske Isključivim koruptivnim pojasom (ISKOP).

Dalija Orešković

Predsednica stranke START i bivša čelnica Komisije za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković najavila je da će se kandidatovati na predstojećim predsedničkim izborima u Hrvatskoj, uz ocenu da su institucije koje bi trebalo da učestvuju u borbi protiv korupcije “ili potopljene ili pred eutanazijom”.

Dejan Kovač

Ekonomista sa američkog Univerziteta Prinston, 34-godišnji Dejan Kovač, u sklopu svoje predsedničke kampanje najavio je javne nabavke, predstečajne nagodbe i subvencije kao ključne tačke, a u tome ga je podržala Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS).

Kovač je član Američkog ekonomskog društva i britanskog Kraljevskog ekonomskog društva, kao i prvi Hrvat zaposlen na američkom Fakultetu “Vudro Vilson” za javne i međunarodne odnose.

Vlaho Orepić

Orepić je nezavisni saborski zastupnik i bivši ministar untrašnjih poslova. Prilikom isticanja kandidature, Orepić je podvukao da će potpise sigurno sakupiti.

“Prvo treba razbiti neistinu koja se pušta u etar, a to je da predsednik ne može ništa. Predsednik može sve. Imamo situaciju da naša predsednica prodaje svoju sliku bez sadržaja.”

Katarina Peović

Peovićeva je hrvatska aktivistkinja i profesorka na Filosofskom fakultetu u Rijeci. Bila je rotaciona predstavnica stranke Radnički front u Gradskoj skupštini Zagreba.

Ona je istakla nedavno za “Novosti” da srpski narod u Hrvatskoj ima ulogu kao Jevreji u nacističkoj Nemačkoj.

Tomislav Panenić

Bivši ministar ekonomije i saborski zastupnik Mosta. Panenić se kandidovao kao nezavisni kandidat, jer nije dobio podršku stranke nije dobio, iako ju je tražio.

Anto Đapić

Printscreen Youtube

Anto Đapić, Foto: Printscreen Youtube

 

Anto Đapić

Predsednik Demokratskog saveza nacionalne obnove (DESNO) Anto Đapić, hrvatski je političar, saborski zastupnik u više mandata, bivši predsednik Hrvatske stranke prave i nekadašnji osječkui gradonačelnik.

Mislav Kolakušić

Kolakušić je pravnik koji je od 2001. do 2005. radio je u finansijskom odeljenju Upravnog suda Hrvatske, a od 2005. do 2011. kao viši sudski savetnik u istom sudu. Postao je sudija Trgovačkog suda 2011. godine.

Razočaran u EU i NATO: Pernar

Tanjug

Razočaran u EU i NATO: Pernar, Foto: Tanjug

 

Ivan Pernar

Pernar je hrvatski političar i aktivista. Osnovao je juna 2011. stranku Alijansa za promene koja je kasnije postala Human Shield. Član je Hrvatskog sabora od izbora 2016. godine, nakon što je izabran u 6. izbornom okrugu na zajedničkoj stranačkoj listi Human Shield, Promijenimo Hrvatsku i Akcija mladih.