Mitropolit Amfilohije
EPA
Mitropolit Amfilohije

EPA

Mitropolit Amfilohije, Foto: EPA

U nedelju 1. novembra u svim gradovima Boke Kotorske biće proglašen dan žalosti povodom upokojenja mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija. Opštinska rukovodstva gradova Boke će na taj način odati počast počivšem episkopu i arhipastiru i duhovnom poglavaru Crne Gore.

Budva

Predsednik Opštine Budva Marko Carević donio je odluku o proglašenju Dana žalosti povodom smrti mitropolija crnogorsko-primorskog Amfilohija. Zastave ispred zgrade Opštine spuštene su na pola koplja.

“Nedelja 1. novembar proglašava se Danom žalosti na teritoriji opštine Budva zbog upokojenja Visokopreosvećenog arhiepiskopa cetinjskog, mitropolita Amfilohija. Dan žalosti obeležava se isticanjem zastave na pola koplja na zgradi Opštine Budva, javnim ustanovama čiji je osnivač Opština, objektima mesnih zajednica i drugim ustanovama”, navodi se u odluci.

Tivat

Istu odliku je donio i predsednik Opštine Tivat Željko Komnenović.

Kako se navodi u odluci, u nedelju će tim povodom zastave na zgradi Opštine Tivat, njenih javnih institucija i preduzeća, kao i na prostorijama mesnih zajednica, biti spuštene na pola koplja.

Lokalni javni servis, Radio Tivat program će prilagoditi okolnostima Dana žalosti, a u nedelju je zabranjeno i emitvanje muzike, odnsno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima u Tivtu.

Kotor

I predsednik Opštine Kotor Vladimir Jokić proglasio je 1. novembar Danom žalosti u toj opštini, zbog smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Jokić je episkopima, monaštvu, sveštenstvu i svim vernicima Mitropolije crnogorsko-primorske, u ime Opštine Kotor i svoje lično, uputio saučešće.

Mitropolit Amfilohije 2016. godina

Tanjug

Mitropolit Amfilohije 2016. godina, Foto: Tanjug

“Njega duhovnost, mudrost i istrajnost koje je crpio iz crnogorskog krša, ulivali su snagu i vjeru napaćenima, utjehu slabima, podršku i oslonac odvažnima da hrabro idu ka svom cilju, ka boljem, humanijem, pravednijem društvu. Kao takav ostaće upamćen ne samo među svojim savremenicima, već i među brojnim budućim generacijama”, naveo je Jokić.

Odbornik u OS Kotor i predsednik Skupštine Matice Boke, Siniša Kovačević, kazao je da su Bokelji uvijek kroz istoriju bili vezani za svoju Pravoslavnu crkvu i imali duhovnu vertikalu sa Cetinjskim mitropolitima.

„Ta veza je nastala još 1219 god osnivanjem Prve episkopije na Miholjskoj prevlaci – Zetske episkopije koju je ustanovio Sv. Sava a čije je sjedište kasnije preseljeno na Cetinje gdje je i ostalo do dan danas kao sjedište Mitropolije crnogorsko primorske. Kao potvrda te jake duhovne, bratske veze poznate su relacije Sv Petra Cetinjskog kao i kasnije Vladike Rada sa Bokom i Bokeljima. Ta veza je povrđena i učvršćena dolaskom naseg Grbljanina, Bokelja, Mitrofana Bana na čelo Cetinjske mitropolije od 1885-1920. Danas, cijela Boka Kotorska od Kufina do Mokrina, žali i oplakuje svog voljenog Mitropolita, njegovo Visokopreosveštenstvo gospodina Amfilohija„, rekao je Kovačević.

Za nedjelju, na dan sahrane našeg Vladike, ističe – u sva četiri bokeljska grada, je proglašen Dan žalosti a zastave na opstinškim zgradama i preduzecima biće spuštene na pola koplja.

„Na taj način Bokelji će na simbolično pokazati privrženost velikom čovjeku, mudracu i duhovniku, koji je vodio naš narod u vremenima velikih iskušenja, na način da nam je jačao vjeru u Gospoda i našu jedinu Svetu apostolsku Crkvu, sabirajući vjerni narod i obnavljajući za svog života i stolovanja preko 650 hramova širom Crne Gore i Boke kotorske. Davne 1990. god., prilikom dolaska na presto Mitropolita Amfilohija, dočekao ga je naš Cuca, Bokelj dugogodišnji Bokokotorski Namjesnik, Protojerej Momčilo Krivokapić. Siguran sam da je našeg Mitropolita, otac Momčilo i danas radosno dočekao u Carstvo nebesko iz kojeg će ova dva duhovna i ljudska velikana budno bdijeti nad našim narodom i Crkvom kao što su i radili cijelog svog pastirskog ovozemaljskog života! Neka im je vječna slava i pamjat!“, zaključio je Kovačević.

Herceg Novi

Predsednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, takođe je donio Odluku o proglašenju Dana žalosti na teritoriji Opštine u nedjelju, 1. novembra, zbog smrti mitropolita crnogorsko-primorskog, Amfilohija.

Podsetimo, mitropolit je u bolnicu primljen 6. oktobra ove godine zbog zapaljenja pluća uzrokovanog infekcijom novog koronavirusa. Upala pluća je zalečena, a virusna infekcija prestala što je potvrdio i negativni test a zabilježeno i zvaničnim ljekarskim nalazom. Oporavak je tekao u dobrom smeru, ali nešto sporije nego inače, što je karakteristično za starije pacijente.

Danas u 13 časova biće svečani ispraćaj zemnih ostataka Mitropolita Amfilohija iz Cetinjskog Manastira za Podgoricu gdje će biti molitveno dočekane u 14 časova u Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

U Hramu će biti sve do nedelje, 1. novembra, kada će se služiti Sveta arhijerejska zaupokojena Liturgija koju će služiti Njegova Svetost patrijarh Irinej sa više arhijereja naše i drugih pomesnih Crkava.

Nakon Liturgije će biti služeno opijelo i obavljena sahrana. Blaženopočivši Mitropolit Amfilohije, po svojoj sopstvenoj želji biće sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici u grobu koji je pripremljen za njegovog života.