Prodavnica
Alo!/ Dejan Briza
Prodavnica

Alo!/ Dejan Briza

Prodavnica, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Da i u bogatim delovima Evrope građani gledaju kako će što jeftinijom učiniti svoju potrošačku korpu, svedoči primer opustošene prodavnice ruskog diskonta "Mere" u nemačkom Lajpcigu, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, zbog izuzetno niskih cena, Nemci su doslovce poharali pomenuti diskont koji je, ni nedelju dana nakon otvaranja, privremeno morao da zatvori svoja vrata zbog rasprodatih zaliha.

Pročitajte još:

 

Rusi, nažalost, nisu zainteresovani za ulazak na tržište našeg regiona, ali kod naših suseda Hrvata dolazi  drugi diskonter, italijanski "Eurospin".

- Reč je o jednom od najboljih diskontera u Evropi koji ima sveži asortiman poput supermarketa, a u ponudi su mu proizvodi privatnih robnih marki i "no name" brendova iz Italije. Ne verujem da će "Eurospin" ugroziti druge trgovce, možda samo proizvođače i prerađivače - kažu stručnjaci.

Prodavnica

Alo!/ Dejan Briza

Prodavnica, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Uprkos niskim diskontnim cenama u svojim objektima, dolazak "Eurospina" neće naterati ostale trgovce na spuštanje cena kao što je to, primera radi, učinio "Lidl" u Srbiji, koji je u samo dva meseca preuzeo pet posto maloprodajnog tržišta - smatra Drago Munjiza, konsultant za trgovinu i nekadašnji direktor "Konzuma".

Pročitajte i ovo:

Inače, razlika između diskontera i supermarketa jeste što ovi prvi imaju maksimalno 800 artikala u svojim centrima, uz minimalan broj zaposlenih, dok se u supermarketima može naći i više od 6000 artikala.

Kompanija „Eurospin “ koja je najveći diskontni lanac u Italiji ima više od 900 prodajnih objekata, a cene u njima su niže i do 30 odsto u odnosu na ostale konkurentske trgovinske lance. Prilikom ulaska na tržište zemalja u kojima šire svoje poslovanje, otvaraju minimalno 15 prodajnih objekata i veliki distributivni centar.