Savet Evrope
EPA
Savet Evrope

EPA

Savet Evrope, Foto: EPA

Mijatović kaže da izvještaji o nasilju stižu i dalje, i pored toga što je pre dve godine pozvala hrvatske vlasti da istraže te optužbe.

"Ono što još više zabrinjava jest što ti izveštaju ukazuju da se nasilje i nehumano postupanje povećalo i da se policajce i dalje ne kažnjava za tako ozbiljna kršenja ljudskih prava", navela je Mijatović u saopštenju, prenosi Hina.

Da li je bezbedno ići u Hrvatsku?

 

Kaže da je zabrinuta što vlada odbacuje navode nevladinih organizacija i istraživačkih novinara i podseća da su "alarm" osim njih digle nezavisne hrvatske institucije za zaštitu ljudskih prava, kao i međunarodne organizacije, uključujući različita tela SE i UN-ove posebne izvestiteljke.

Mijatović je ponovno pozvala hrvatske vlasti da prekinu s "pushbackovima" i nasiljem na granici i da počnu kažnjavati policajce odgovorne za ozbiljna kršenja ljudskih prava migranata.

"U duhu potpune transparentnosti, pozivam hrvatske vlasti da, nakon što bude usvojen, što pre objave izveštaj Odbora SE za sprečavanje torture o njegovoj hitnoj poseti Hrvatskoj u avgustu prošle godine, koji uključuje intervjue i lekarske preglede brojnih migranata koji su tvrdili da su ih hrvatski policajci uhapsili na teritoriji Hrvatske i nasilno vratili u BiH", stoji u saopštenju visoke zvaničnice Saveta Ervope.

Brojne domaće i međunarodne nevladine organizacije već duže vreme optužuju hrvatsku policiju za sistemsko loše postupanje prema migrantima koji iz BiH pokušavaju ući u Hrvatsku, članicu EU. Snage sigurnosti optužuju za ekstremno nasilje, kolektivno proterivanje migranata i uskraćivanje azila, što zvanični Zagreb uporno odbacuje, navodi Hina.