Migranti, Hrvatska
screenshoot/Facebook
Migranti, Hrvatska

screenshoot/Facebook

Migranti, Hrvatska, Foto: screenshoot/Facebook

To je nastavak priče koju je ovaj britanski list objavio početkom maja, a na koju je hrvatski MUP reagovao žestokim saopštenjem u kojem odbacuje napise kao pretenciozne, neobjektivne i senzacionalističke.

Gardijan je, inače, do novih saznanja došao nakon razgovora s azilantima te prikupljanja fotografija i više desetina svedočenja, među kojima su se našla i svedočenja maloletnika.

Ta im je građa otkrila da su se hrvatski policajci smejali i pili pivo dok su migrantima koji su u Hrvatsku pokušali da uđu iz Bosne i Hercegovine na temenima sprejem crtali krstove, prenosi Jutarnji list.

Prema svedočenju migranata koja su potvrdile brojne humanitarne organizacije, vojska je između 6. i 7. maja na autoputu kod hrvatsko-slovenačke granice privela najmanje dve grupe migranata većinom iz Avganistana i Pakistana i predala ih policiji.

"Naša je grupa bila u kombiju koji je imao staklenu pregradu pa sam vidio da su policajci stali kako bi u prodavnici kupili pivo. Pili su dok smo putovali prema maloj reci u blizini Velike Kladuše", rekao je jedan Pakistanac.

Tu je, tvrde migranti, počelo zlostavljanje. Policija im je navodno rekla da jedan po jedan izađu. Tada su im sprejem na temena nacrtali krstove. "Napravili su nam krstove na glavama, a nekolicini su obojili i brkove i čela", rekao je jedan azilant.

"Potom su nas naterali da skinemo odeću i obuću. Uzeli su nam novac i mobilne telefone pa su zapalili našu odeću i imovinu. Desetak ih je zatim stalo u red i nateralo nas da hodamo pored njih. Dok smo to radili tukli su nas drvenim štapovima i policijskim palicama. Nakon toga su nas gurnuli u reku i rekli nam da se ne vraćamo", tvrdi on.

Od 33 osobe koje je intervjuisalo Dansko izbegličko veće (DRC), jedna od glavnih organizacija koja migrantima u BiH pruža lekarsku pomoć, "29 je reklo da ih policija udarala policijskim palicama. Otac i sin su rekli da ih je policija naterala da stave glave u otvor između vrata i okvira policijskog vozila te da su potom nogom udarali u vrata vozila. Isti taj otac i sin rekli su da je policija prema njima ispalila sedam hitaca dok su preko reke plivali prema BiH".

Izbeglice su za DRC rekle da im je policija na temena narandžastim i crvenim sprejem nacrtala krstove te da su ih potom prisilili da pređu granicu i rekli im da se ne vraćaju iz BiH.

Neke izbeglice su rekle da su im hrvatski policajci rekli da je krst na temenu "lek za koronu".

Dvočlana porodica, otac i maloletni sin, rekli su da su se policajci smejali dok su im crtali krstove. Četvoročlana grupa rekla je da se zlostavljanje dogodilo pored naselja Glinica u BiH, a neki tvrde da su bili zlostavljani i s druge strane granice kod Šturlića, takođe u BiH.

"Ono što je jasno - 'žigosanje' ljudi nacrtanim krstovima je primer ekstremno zlostavljačkog i omalovažavajućeg ponašanja prema ljudima koji pokušavaju da pređu granicu i uđu u Hrvatsku. Dok su ovi incidenti zaista šokantni, oni se, nažalost, uklapaju u uzorak zlostavljanja o kojem izbeglice i migranti koji iz BiH pokušavaju da uđu u Hrvatsku stalno pričaju", rekla je Nikola Bej, direktorka u DRC-u zadužena za BiH.

Timovi DRC u BiH samo su u aprilu zabeležili 1.641 slučaj vraćanja izbeglica i migranata iz Hrvatske u Bosnu. Od tog broja, 891 osoba rekla je da je pretrpela nasilje ili fizički napad, 1.253 osobe rekle su da im je imovina ili oduzeta ili uništena, 871 osoba rekla je da im je hrvatska policija ili oduzela ili uništila lična dokumenta, a 445 osoba reklo je da im je uskraćena mogućnost traženja azila, uprkos tome što su ga eksplicitno tražile.

Gardijan navodi da je više puta kontaktirao hrvatsku policiju i Ministarstvo unutrašnjih poslova, ali da nisu dobili odgovor na molbu da komentarišu pomenute navode.

Međutim, nakon što je Gardijan 12. maja objavio da hrvatska policija migrantima na temenima sprejem crta krstove, hrvatski MUP je demantovao optužbe migranata, nazivajući ih "potpuno apsurdnima". Takođe, Ministarstvo je optužilo Gardijan za "napad s predumišljajem na Hrvatsku", prenosi Jutarnji list.

Gardijan navodi da je grupa poslanika u Evropskom parlamentu nakon te priče počela da agituje da nezavisna komisija istraži navode o zlostavljanjima.

"Verujemo da bi Evropska komisija trebalo da preduzme i istraži sve to kako bi se zaustavilo navodno zlostavljanje te kako bi odgovorni odgovarali", stoji u internom memorandumu koji kruži među evroparlamentarcima.

"Ako se optužbe pokažu istinitima, reč je o slučaju grubog i jasnog kršenja Ssengenskog kodeksa za zaštitu granice. S obzirom na ozbiljnost optužbi, od Komisije očekujemo da preduzme brze i temeljite poteze kako bi se odgovorilo na ova pitanja te da se o nalazima istrage što pre obavesti Parlament", navodi se u internom dokumentu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske mejlom je opovrgnulo tvrdnje da su bili nasilni prema migrantima, ali je dodalo da će se sprovesti temeljna istraga povodom navoda migranata i izbeglica.

Hrvatski MUP sugeriše da je moguće da su migranti sve izmislili. "Smatramo da je vrlo verovatno da su hiljade migranata spremne na sve kako bi ostvarili svoj cilj pa da su tako spremni i lažno svedočiti protiv policije", stoji u mejlu.

"Kada nema dokaza, najjednostavnije je i najlakše izmisliti događaje koji se nisu dogodili ili prave događaje prenaglasiti", zaključuje hrvatski MUP.

Komentari (2)

Srđan

30.05.2020 11:48

Baš me čudi da hrvatinisu rekli da im to rade Srbi al u njihovim uniformama

tanasije

30.05.2020 15:23

Nazalost verujem da migranti to nisu izmislili..Ali sta su radili njihovi ocevi i dedovi u NDH,a i kasnije ovo sto su radili migrantima deluje kao sala.