Vakcina Fajzer
Tanjug/AP
Vakcina Fajzer

Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Kako zemlja zaostaje u svom programu vakcinacije, predstavnici Kovaksa su istakli da je Bosna kriva što nije stigla obećana serija fajzerovih vakcina, jer još uvek nije ispunila zahteve te kompanije.

Iako se mnoge zemlje utrkuju sa svojim programima vakcinacije protiv lkorone, Bosna i Hercegovina je jedva započela - neće primiti nijednu vakcinu od kompanije Kovaks ni u martu, navodi se u dokumentu koji je bosansko Ministarstvo civilnih poslova dobilo od Kovaksa.

U pismu koje su mediji u sredu citirali navodi se da je 29. januara Bosna obaveštena da će primiti 23.400 doza vakcine Fajzer ako ispunjava niz uslova, za koje Kovaks - inicijativa kovid-19 - kaže da nisu ispunjenii.

Konkretno, navedeno je da, prema Fajzerovoj analizi za svaku zemlju, Bosna nije ispunila svoje obaveze. To se uglavnom odnosi na snabdevanje „ultra hladnim” skladištem vakcina, ali i na neke obaveze sa pravnog i administrativnog aspekta. „Posle nekoliko intervjua sa Fajzerom u poslednje tri nedelje, sa žaljenjem vas obaveštavamo da će isporuka ovih doza, za koje se nameravalo da budu isporučene u prvom kvartalu ove godine, biti odložena dok se ne pojave dodatni Fajzerovi zahtevi za dubinskom analizom su ispunjeni“ - navodi se u pismu.

Da bi pomogao u rešavanju problema, Kovaks je ponudio da olakša razgovore između Bosne i predstavnika kompanije Fajzer. Ministarstvo civilnih poslova ranije je insistiralo da je ispunilo sve svoje obaveze. Кao odgovor na pitanja regionalne N1 televizijske stanice u ponedeljak, reklo je da nema informacije o tome kada bi vakcine iz programa Kovaks sada mogle stići u zemlju.

- Samo savez GAVI ima informacije o tome kada će vakcine biti isporučene u Bosnu i Hercegovinu - navodi se pozivajući se na instrument finansiranja koji omogućava zemljama da učestvuju u zajedničkom objektu Kovaks.

Bosna i Hercegovina je od programa Kovaks očekivala 1,23 miliona vakcina, što je dovoljno za oko 20 posto njene populacije. Nakon što je postalo jasno da će nabavka vakcine putem Kovaksa biti odložena, 21. januara bosanske vlasti odlučile su da vakcine kupuju direktno od proizvođača. Međutim, Bosanski zakoni o javnim nabavkama i o lekovima i medicinskim sredstvima ne dozvoljavaju državnim institucijama da vrše direktne nabavke bez posrednika i još nije pokrenuta nijedna inicijativa za izmenu ovih zakona.

U otvorenom pismu, u utorak, Saša Magazinović, član državnog parlamenta, pozvao je Zorana Tegeltija, predsedavajućeg Saveta ministara - državne vlade - da hitno pokrene izmene ovih zakona, upozoravajući da bi mogao da bude krivično gonjen ako bi ne uspe da to učini. Do sada je samo 2.000 doza ruske vakcine Sputnik stiglo u Bosnu i to samo u entitet bosanskih Srba, Republiku Srpsku, RS. Zdravstveni radnici u tom entitetu su vakcinisani. Najavljeno je da će do sredine februara u RS stići još 400.000 doza, za šta je entitetska vlada platila 15,6 miliona evra. Međutim, do sada nije stigla nijedna od tih vakcina.

Broj infekcija u Bosni raste poslednjih dana. U zemlji od oko 3 miliona ljudi, više od 125.000 ljudi je zaraženo, a više od 5.000 je umrlo. Sa izuzetkom Srbije i Hrvatske, većina zemalja zapadnog Balkana oslanja se gotovo isključivo na nabavku vakcina putem Kovaksa. Crna Gora očekuje 248.800 doza, Severna Makedonija 800.000, dok se Кosovo prijavilo za 360.000. Niko od njih još nije primio nijednu vakcinu iz programa, što je mnogo kritikovano. Prve vakcine iz programa poslate su tek u sredu u Ganu u Africi. Izuzev Srbije i Hrvatske, većina zemalja zapadnog Balkana oslanja se gotovo isključivo na nabavku vakcina putem Kovaksa. Crna Gora očekuje 248.800 doza, Severna Makedonija 800.000, dok se Кosovo prijavilo za 360.000. Niko od njih još nije primio nijednu vakcinu iz programa, što je mnogo kritikovano.

Pročitajte: