Ovce
screenshoot/Facebook
Ovce

screenshoot/Facebook

Ovce, Foto: screenshoot/Facebook

Ova priča vodi nas u livanjski kraj, u sela podno planine Dinare.

Naime, u ruralnim dinarskim krajevima u prošlosti je bila vrlo popularna seksualna igra između mladića i devojke koja se zvala “gonjanje”, a odvijala se za vreme čuvanja ovaca ili rada u polju. Tako bi, dok bi terala stoku, mlada i zgodna čobanica zapevala iz sveg grla.

Pesmu bi čuo mladić koji bi joj prišao te je, kako sama reč sugeriše, i počeo ganjati. Onda bi se ona pretvarala da beži, ali bi već pronašla zgodan način da se spotakne i opruži na zemlji koliko je duga i široka. Mladić bi potom legao na ledinu i bacio se na “posao”. Zavodnicu je mogao pipkati i ljubiti do mile volje, ali je penetracija bila strogo zabranjena. Cura je, naime, trebala ostati devica do braka i to je bilo svetinja.

U nekim krajevima, na primer Lici, ovakva se ljubavna igra odvijala u kućama, za vreme prela, i to uz blagoslov roditelja i rodbine. Kako nije uključivala element proganjanja, dobila je naziv “liganje”.

Devojka i njen partner jednostavno bi se sklonili u neki kutak i tamo se u vodoravnom položaju pipkali, dok bi ih ostali držali na oku.

Običaj “gonjanja” i “liganja” se u Lici, Dalmatinskoj zagori, zapadnoj Hercegovini te jugozapadnoj Bosni zadržao sve do sedamdesetih godina prošlog veka. Dok su se etnolozi njime kasno počeli baviti, o njemu je davne 1889. detaljno progovorio jedan sveštenik.

U pismu biskupu mostarsko-duvanjskom, stanoviti don Franjo Dobretić zatražio je hitnu akciju protiv modernih opačina poput psovki, nedolaženja na misu i koketiranja, a kao onu đavlu najmiliju istaknuo je upravo gonjanje.

Detaljno je opisavši, ostavio je vredan etnološki zapis: “Momak curu najnepoštenije stojećke, sedećke ili ležećke drpulja, na svakom mestu, pred svakom vrstom čeljadi”.

“To kod njih niti je griešno, niti sramotno, već momku i devojci veoma neophodno. “Ako bi, tokom “gonjanja” i “liganja”, mladež izgubila kontrolu u smislu da je “dvoje leglo, a troje ustalo”, devojka je mogla birati oca detetu, budući da se gonjala i/ili ligala s više mladića.

Nekad bilo, sad se spominjalo…