GRAĐANI U ŠOKU Birou moraju da donose dokaze da sami traže posao

Ukoliko ne donesu dokaz da su sami tražili poslodavca, Zavod ih označi kao ljude koji nisu zainteresovani da pronađu posao.

svađa na poslu, posao, poslovni ljudi
Ilustracija, Foto: Profimedia.rs

Nezaposlene širom Republike Srpske šokiralo je kada su tokom redovnog prijavljivanja na evidenciju Zavoda za zapošljavanje saznali da moraju jednom mesečno da dokumentuju da su kod dva poslodavca bili na razgovoru, odnosno da su sami tražili posao, pa se pitaju koja je onda svrha ovog biroa.

"U birou su mi rekli da jednom mesečno moram da napišem izveštaj da sam bio na razgovoru kod dva poslodavca, te da će me, ukoliko to ne učinim, Zavod označiti nezainteresovanim za posao", rekao je za Nezavisne novine jedan nezaposleni Banjalučanin.

Dodaje da je više godina nezaposlen, i da mu biro nijednom nije našao ponudu za posao.

Ponude za posao koje su završene brutalnom prevarom

"Ovo je još jedna muka na leđima nezaposlenih, dok administracija sedi skrštenih ruku", naveo je sagovornik Nezavisnih.

Dragutin Škrebić, predsednik Unije udruženja poslodavaca RS, kaže da bi Zavod trebalo da radi taj posao i da posreduje između aktivnog tražioca posla i poslodavca, ali da nije loše i da tražilac sam traži za sebe radno mesto.

"Ko hoće da radi - posla uvek ima. Možda to nije posao u struci, ali svako zaposlenje je bolje od sedenja kod kuće", naglasio je on.

Ranka Mišić, predsednica Saveza sindikata RS, kazala je da je uloga Zavoda za zapošljavanje da posreduje između lica koja se nalaze na evidenciji nezaposlenih i poslodavca, te da je u javnosti dugo aktuelno pitanje podele na aktivne i pasivne tražioce posla.

"Poslodavac koji traži radnu snagu obraća se lokalnoj filijali Zavoda i traži npr. deset pekara, a njegova uloga je da nađe u evidenciji deset pekara, obavi s njima razgovor i dostavi njihove podatke poslodavcu, koji će dalje s njima obavljati razgovor i odlučiti da li da ih primi ili ne", ističe Mišićeva.

Popovići se odselili u Nemačku, danas ovako žive

Smatra da je neophodno zapitati se da li nekog treba nazvati pasivnim tražiocem posla ako je deset godina uredno na evidenciji Zavoda i nikad ga niko odatle nije pozvao i ponudio mu bilo kakav posao.

Na pitanje Nezavisnih da li se radi o novoj odluci, iz Zavoda za zapošljavanje RS su pismeno odgovorili da je jedna od osnovnih karakteristika tržišta rada u RS neaktivnost lica u smislu traženja posla.

"Reforma Zavoda podrazumeva u potpunosti nov pristup u radu sa nezaposlenim licima, što znači pružanje informacija nezaposlenim licima putem individualnog savetovanja, info-seminara, radionica, do realizovanja savetodavnog rada u biroima”, naveli su iz Zavoda.

Prema njihovim rečima, ako se lice izjasni kao aktivni tražilac zaposlenja njegova obaveza je da realizuje intervju, te da se javi na stručno savetovanje u Zavod.

Naglasili su da će na osnovu intervjua i ličnih karakteristika, kao i pokazatelja na tržištu rada, nezaposlenog svrstati prema stepenu zapošljivosti u lakše, uslovno ili teže zapošljiva lica.

Kako tvrde, ove metode primenjuju se u svim zemljama u okruženju.

"Savetodavni rad je pomoć u traženju posla u cilju boljeg snalaženja na tržištu rada, a što nikako ne poteže zakonski određenu sankciju brisanja lica s evidencije nezaposlenih", odgovorili su iz Zavoda.

 • Korisnik: ZAGOR
  30/01/2018 - 22:44
  Vani je to normalna stvar svake nedelje moraš poslati molbu za posao u neku firmu ako si na birou da bi oni znali da se trudis da nadjes posao.
 • Korisnik: cici
  30/01/2018 - 17:33
  i u srbiji odem na biro,ona me pita jesi li našla negde posao,a neprimam ništa sa biroa
 • Korisnik: buba
  30/01/2018 - 16:46
  tako je u sloveniji....svaki mesec moram poslati tri molbe za posao i to sve dokumenovati..doneti kopije u biro svaka 4 meseca kad de javljam kod njih..to je normalno
 • Korisnik: Kiki
  30/01/2018 - 15:52
  To mozda ide u civilizovanim zemljama. Ovde nema sanse da te firma pozove na razgovor ili ti da pecat da si pokusavao da se zaposlis kod njih.
 • Korisnik: namcor
  30/01/2018 - 15:48
  Tako je to u Svajcarskoj. Sam moras da trazis posao i da dokazes da si pitao/la za radno mesto.Inace skracuju materijalno.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi