DODIK POTPISAO SPORAZUM! BiH ulazi u NATO?!

Nakon što su Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović potpisali sporazum o formiranju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, član Predsedništva BiH Milorad Dodika održao je pres-konferenciju da, kako je kazao, upozna javnost sa sporazumom koji je potpisan.

Milorad Dodik
Milorad Dodik, Foto: Tanjug

- Sve što ne bude dogovoreno u narednih 30 dana, SNSD će blokirati rad sve i jedne institucije. Pozivam evropske zvaničnike i međunarodnu zajednicu za podrže ovaj sporazum. Voleo bih da u danu kada budemo formirali Vijeće ministara imamo posetu najviših zvaničnika EU i ojačamo principe vezane uz evropski put, o čemu postoji konsenzus - kazao je Dodik.

Dodik je kazao da put ka EU nije upitan, te da će sa novim Vijećem ministara, doći i nova dinamika, te da će se kod zemalja EU raditi na tome da BIH dobije status kandidata.

On je kazao i kako smatra da u ime SNSD-a i RS ovaj sporazum treba implementirati u roku u koji je predviđen.

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović, Foto: Alo!/Marko Đoković

- Sada Predsedništvo BiH treba imenovati kandidata za predsedavajućeg Vijeća ministara, zatim je potrebno uputiti na provere i da se pridobije mišljenje tih institucija da nema problem sa zakonom. Nakon toga i dostavljanja odluke iz Predsedništva, a verujemo da to može biti za sedam dana, da Predstavnički dom za 20 dana imenuje Komisiju za izbor Vijeća ministara i uputi taj predlog koji će na sednici, shodno manifestovanoj većini, izabrati Vijeće ministara - kazao je Dodik.

On je potvrdio i da su podeljeni resori. Kao što je poznato, SNSD-u će pripasti mesto predsedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Prema rečima Dodika, SNSD će dobiti još i "veze, ekonomske odnose plus izbeglice iz reda ostalih".

SKANDAL NAD SKANDALIMA Izraelski ambasador u Zagrebu čestitao "Oluju", ali to nije SVE! Zbogo onog što je izjavio REAGOVALA i srpska diplomatija

HDZ-u BiH pripast će Ministarstvo finansija te ministarstva pravde i civilnih poslova.

Milorad Dodik
Milorad Dodik, Foto: Alo!/Petar Marković

SDA je, prema rečima Dodika, dobila ministarstva spoljnih poslova, sigurnosti i odbrane.

- Verujemo da nema nijedan operativni problem da se ovo implementira u rokovima kako je predviđeno. Ono što je bilo kamen spoticanja, a to je nastavak saradnje na NATO putu, dogovoreno je. U trećoj tački sporazuma dogovoreno je da BiH nastavi NATO put, bez prejudiciranja budućih odluka u vezi s članstvom. Naglašeno je da će se o pitanju NATO puta nastaviti saradnja i produbljivanje odnosa sa NATO-om uz poštovanje Ustava i ranijih odluka Predsedništva i Vijeća ministara - kazao je Dodik.

BONUS VIDEO:

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi