Vojna policija, 5. bataljon, Vojska Srbije
Ministarstvo odbrane/Damir Banda
Vojna policija, 5. bataljon, Vojska Srbije

Ministarstvo odbrane/Damir Banda

"Podizanje bilo kakve ograde duž granice sa BiH ili njeno ojačavanje usporilo bi migracije i dodatno doprinelo da Srbija, u kojoj dnevno boravi između pet i 6.000 izbeglica, postane tampon zona iz koje nema opcije da se izađe", rekao je Ðurović za Tanjug povodom ideje pojedinih zvaničnika BiH da se na granici sa Srbijom, zbog migranata, postavi žičana ograda.

BiH je, kako je naveo, zbog migranata u problemu jer je nespremna da brine o toliko ljudi i da se suoči sa humanitarnom krizom kada je reč o izbeglicama.

Prema procenama Centra, sa terena, više od 75 migranata dnevno pokuša da uđe u BiH, a nekada su te brojke i veće, rekao je Ðurović.

"U Srbiji prema procenama Centra, boravi izmedu 5.000 i 6.000 migranata i njihov broj se drastično ne menja zbog fluktuacije migranata ulazaka i izlazaka iz zemlje", rekao je Ðurović i i podsetio da migranti u Srbiju svakodnevno dolaze iz pravca Turske i Grčke, preko Makedonije, Bugarske i Kosova.

Ðurović je naveo da se Srbija našla u teškom položaju jer je poslednja stanica pred EU i šengenski prostor.

Direktor Centra dodao je i da bi odsustvo bosanske rute dodatno opteretilo sve postojeće puteve, a mogucnost formiranja nove alternativne rute bi izostala.

Sednica Predsedništva još nije zakazana, a kada se članovi Predsedništva upoznaju sa zahtevom, postoji velika verovatnoća da će biti odgovoreno pozitivno.

Inače, Predsednišvo BiH je vrhovni vojni komandant i nadležno je odobravanje svake aktivnosti OS BiH koja nije uobičajena, kao što bi bila ispomoć inženjerije Graničnoj policiji BiH i drugim policijskim agencijama u kontroli granice u vreme migranstke krize.

Agnažovanje Oružanih snaga (OS) BiH protiv nadiranja migranata u BiH prvi je počeo da zagovara srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, a njegov je politički termin „hermetičko zatvaranje“ granice.

Međutim, Dodik je ubrzo poručio i da je protiv slanja Oružanih snaga BiH na dodatno obezbeđivanje granice, što je i zatraženo.

Kada je reč o Republici Srpskoj za bezbednost će se, kaže Dodik, pobrinuti rezervni sastav policije koji će ubrzo dobiti MUP Republike Srpske, prenosi RTRS.

Ukoliko Predsedništvo BiH i odobri angažovanje inženjerskih jedinica treba naglasiti da to neće biti naoružane vojne snage, već jedinice koje u svom sastavu imaju građevinske mašine i prevozna sredstva.