Policija, specijalci
Alo!/ Masanori Jošida
Policija, specijalci

Alo!/ Masanori Jošida

Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Švancer (47) je osuđena zbog krivičnog dela udruživanja radi činjenja krivičnih dela u sticaju s produženim krivičnim delom zloupotrebe položaja i ovlasti uz krivično delo prevare.

Pročitajte još:

Bivša potpredsedavajuća Zastupničkog doma FBiH osuđena je na 12 meseci za krivično delo udruživanja radi činjenja krivičnih dela, potom 16 meseci za produženo krivično delo zloupotrebe položaja, te 4 meseca za krivično delo prevare. Vesni Švancer je tako izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 30 meseci zatvora.

Ona je optužena da je formirala udruženje, u kojem su bili njen vozač Azra Džafić i još neke njima poznate osobe, kako bi u postupku dodele i isplate nepovratne pomoći građanima i neprofitnim organizacijama u FBiH iz planiranih sredstava budžeta Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, uslovljavali da im vrate veći deo isplaćenih sredstava.

Tako su Švancer i drugi članovi udruženja u periodu od marta 2016. do aprila 2018. godine u Sarajevu, Visokom, Tuzli i Koraju, vodeći se ličnim interesima, a ne interesima službe i građana FBiH i suprotno Poslovniku Parlamenta FBiH, kontaktirali građane i neprofitne organizacije, te obećavali, a Švancer i isplaćivala, nepovratnu pomoć u manjim iznosima, a većinu sredstava korisnici su vraćali Švancer ili članovima udruženja.

U optužnici je navedeno da je Švancer, kao organizator udruženja, odobrila ukupno devet isplata korisnicima pomoći, u pet situacija građanima i u četiri neprofitnim organizacijama, koji su, uslovljeni od članova udruženja ili same Švancer, znatan deo isplaćenih sredstava njima i vratili.

Novinar Bojan Dacović ušao u zgradu Predsedništva, Vučić se vanredno obraća! U pitanju je okupacija!

AUTOR: Alo.rs/ M. I. DATUM I VREME: 14.10.2019. 13:18 - 14.10.2019. 13:33 Vučić se ponovo obraća građanima. Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen * Predsednik Vučić obraća se iz Predsedništva * Vučić moli Vladu u Prištini da se "spusti na zemlju" * Takođe apeluje i na međunarodnu zajednicu Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je veoma zabrinut zbog razvoja situacije na Kosovu i Metohiji i ocenio da bi svaki pokušaj „ukidanja" Srpske liste mogao da ostavi katastrofalne posledice na odnose Srba i Albanaca.

Tako je Švancer sebi ili članovima udruženja pribavila protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 14.350 KM, novac koji mora vratiti po odluci suda. Presuda nije pravosnažna, a tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe u roku od 15 dana.

Bonus video

Incident tokom protesta taksista na Savskom trgu