ZA 15 GODINA SLOVENIJA KAKVU ZNAMO NEĆE BITI VIŠE ISTA Automatizacija ukida i smanjuje broj radnika, a ovi radnici biće prvi na udaru

Nužnost promene obrazovanja

Ljubljana, Slovenija
Ljubljana, Slovenija, Foto: Google street view

 

Više od polovine zaposlenih u Sloveniji u idućih 15 do 20 godina očekuju drastične promene jer će, prema proceni Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), zbog automatizacije biti ukinuta četvrtina postojećih radnih mesta, dok će ih se još 27 posto transformirati pa će za njihovo obavljanje trebati dokvalifikacija.

SLOVENAČKI PREMIJER OPLEO PONOVO PO EVROPSKOJ UNIJI U Briselu nam trebaju novi ljudi, a ne oni koji su sedeli u salama dok se na Balkanu umiralo

Ova procena za Sloveniju deo je opsežnije studije o budućim promenama na području tržišta rada u svih 36 država članica OECD-a, prenosi Index.

ŠEĆER JOJ IZJEDA ZGLOBOVE! Učiteljica ide u Švajcarsku da izvrši EUTANAZIJU, Slovenija u šoku, žali samo zbog jednog!

Prognozira se da će sve veće investicije u područje veštačke inteligencije, dovesti do smanjenja broja raspoloživih radnih mesta koje će zauzeti automatski aparati, posebno kad je reč o manje komplikovanim radnim operacijama.

 

Na nivou celog OECD-a bi zbog automatizacije u idućih 15, 20 godina moglo biti ukinuto 14 odsto radnih mesta, dok bi još 32 odsto doživelo duboku transformaciju pa će zaposleni morati dodatno na obučavanje.

Automatizacija će, prema najavi OECD-a, najviše pogoditi profesije i radna mesta na kojima se ne zahtevaju kompleksnije veštine, a stvaraće se i nova radna mesta i zanimanja za koja "stari" radnici nisu osposobljeni i za koja nemaju potrebne kompetencije, navodi OECD.

U toj organizaciji kao jedan od ključnih izazova za suočavanje sa sve većom industrijskom automatizacijom ističu potrebu za promenama u sistemu obrazovanja, kako bi budući zaposleni bili što spremniji na fleksibilnost na poslu i doživotno učenje, ne samo u školi i fakultetu nego i tokom radnog procesa.

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi