Hrvati slave drugo mesto
Printscreen
Hrvati slave drugo mesto

Printscreen

Foto: Printscreen

PROČITAJTE JOŠ:

 

Tomislav Josić, jedan od organizatora i govornika na protestu, rekao je da bi danas na protest trebalo da dođe osamdesetak autobusa, a ukupno se očekuje 20.000 ljudi.

Iz Zagreba su jutros prema Vukovaru krenuli autobusi s demonstrantima. U jednom od njih je i Željko Sačić, koji je napustio Hrvatski generalski zbor kad ta organizacija nije podržala protest u Vukovaru.

 

Predsjednik HRAST-a Ladislav Ilčić kaže da je Građanska inicijativa "Istina o Istanbulskoj" organizovala devet autobusa iz Zagreba za Vukovar, ali da autobusi idu i iz drugih gradova.

Josić je najavio da političke parole nisu poželjne i da će se odmah reagovati na provokacije:

- Siti smo stranaka. Ne trebaju nam stranačka obeležja - izjavljuju organizatori.

Hrvati

Alo!

Hrvati, Foto: Alo!

Prema najavama, demonstranti će dolaziti s braniteljskim zastavama. Josić je naglasio da ovo nije protest protiv premijera Plenkovića, nego protest protiv svih premijera do sada, "protiv svih koji su vodili razne institucije, protiv svih koji nisu hteli da izvuku stvari ispod tepiha i nešto naprave".

Vukovarci Hrvati tvrde da u tom gradu još žive ljudi odgovorni za ratne zločine i silovanja, a na pitanje kako to da nisu procesuirani, Josić odgovara:

- Zaštićeni su kao medvedi u zoološkom vrtu, ima čovek protiv kojeg postoje optužbe za silovanje. Zašto pravosuđe veruje onome ko je to radio, a ne samoj žrtvi, to njih pitajte.

Kaže da su svi pozvani na protest, pa i Srbi iz Vukovara jer bi svako ko je činio ratne zločine trebalo za to da odgovara, ali da se ni do sada u Koloni sećanja nije pojavio niko od srpske manjine.

 

Na pitanje boje li se možda Srbi za svoju sigurnost Josić odgovara:

- Mi bi trebalo da se bojimo više nego oni, oni su to činili.

Po rečima portparola vukovarsko-sremske Policijske uprave Domagoja Džigumovića, policija očekuje da će protest proteći u mirnoj atmosferi te će njeni učesnici uglavnom biti angažovani na osiguravanju saobraćajne protočnosti.

Komentari (1)

slađa

13.10.2018 15:30

Hrvatska država treba da se ponese odgovorno i ne dozvoli da se nezadovoljstvo radom njenih institucija prelije na srpsko stanovništvo. Svi oni koji su odgovrni za neke zločine, a za to postoje nepobitni dokazi, treba da odgovaraju. Isto važi i za drugu stranu. Ovaj protest u Vukovaru treba da sačuva fokus na suštini i da se ne pretvori u nešto što će doneti nemire i napraviti nepopravljivu grešku prema srpskoj nacionalnoj manjini i odnosima Srba i Hrvata.