Makedonija zastava
Profimedia
Makedonija zastava

Profimedia

Makedonija : Profimedia

Zaev je rekao da to rešenje, postignuto posle višegodišnjeg spora s Grčkom, garantuje i nacionalni identitet i napredak zemlje.

Naziv "Republika Severna Makedonija" imaće univerzalnu upotrebu, a to će biti precizirano amandmanom na Ustav, rekao je on na konferenciji za medije, kojoj su prisustvovali i svi ministri u Vladi Makedonije.

Dogovor postignut sa Grčkom, naveo je Zaev, predviđa potvrdu makedonskog jezika, bez fusnota, i garantuje makedonski etnički i kulturni identitet i nacionalnost.

Zagarantovana je, kaže, i bezbednost zemlje.

Zaev je dogovor opisao kao istorijski, navodeći da je dogovoreno ime - Republika Severna Makedonija i da "nema više Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije".

"Ovu šansu hrabro i smelo moramo da iskoristimo. Ne želimo poraze već pobede. Imamo istorijsko, vekovno rešenje spora između Grčke i Makedonije. U našim rukama je ključ za otvaranje ekonomske perspektive i boljeg života građana Makedonije. Ovim rešenjem jačamo nacionalni identitet", rekao je Zaev.

Dogovor će, naveo je, biti predstavljen svim relevantnim političkim subjektima u zemlji i potpisaće ga predstavnici dve vlade, nakon čega sledi ratifikacija u oba parlamenta.

Kako je naveo, predviđeno je da se na jesen održi referendum na kojem će makedonski građani glasati o novom imenu za svoju zemlju.

"Uveren sam da će referendum uspeti i da će većina građana reći "da" za novo ime", rekao je Zaev.

On je istakao da dogovor pruža nadu u bolje vreme za Makedoniju što će, kako ističe, sadašnje državno rukovodstvo omogućiti, zaključivši da postignuto rešenje za dvoipodecenijski problem otvara Makedoniji put ka članstvu u EU i NATO.

Sporazum treba da bude potpisan u subotu na Prespanskom jezeru.

Grčki premijer Aleksis Cirpas obavestio je danas šefa države da su Atina i Skoplje postigli istorijski sporazum o imenu Makedonije.

"Nosim dobre vesti. Malopre smo postigli dogovor sa premijerom o rešenju imena Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije", rekao je Cipras predsedniku Prokopisu Pavlopulosu tokom razgovora pred televizijskim kamerama

"Srećan sam budući da imamo dogovor koji pokriva sve preduslove koje je postavila grčka vlada", rekao je Cipras i dodao da je dogovoreno "kombinovano ime, sa geografskim kvalifikacijama, za sve upotrebe", prenela je agencija MIA.

Sporazum će biti potpisan u subotu na Prespanskom jezeru.

Predsednik Pavlopulos je izjavio da je sada odgovornost na ispunjenju sporazuma na strani Skoplja.

"Jasno je da je odgovornost na tome da li će naš sused ispuniti ono što smo dogovorili, leži na njima. Na BJRM je da i na ustavnom nivou primeni ono na šta se obavezala na ustavnom nivou", rekao je Pavlopulos.

Tusk čestitao premijerima Grčke i Makedonije na dogovoru

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk čestitao je premijerima Grčke i Makedonije na postignutom sporazumu u vezi imena bivše jugoslovenske Republike Makedonije.

"Najiksrenije čestitke premijerima Aleksisu Ciprasu i Zoranu Zaevu. Držim vam pesnice. Hvala vam što ste učinili da nemoguće postane moguće", napisao je Tusk na Tviteru.

Novo ime Makedonije, dogovoreno sa zvaničnom Atinom, biće Republika Severna Makedonija, saopštio je prethodno makedonski premijer Zoran Zaev u Skoplju.

Stoltenberg pozdravio sporazum Ciprasa i Zaeva o imenu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je danas sporazum Atine i Skoplja o novom nazivu - Republika Severna Makedonija.

"Pozdravljam istorijski sporazum Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva o rešenju spora oko imena koji su postigli Atina i Skoplje. Zahvaljujem im na njihovoj volji da reše spor koji je predugo pogađao region i pozivam obe zemlje da finalizuju sporazum", napisao je Stoltenberg na Tviteru.

Novo ime Makedonije, dogovoreno sa zvaničnom Atinom, biće Republika Severna Makedonija, saopštio je prethodno makedonski premijer Zoran Zaev u Skoplju.

Komentari (3)

realno

13.06.2018 00:21

Kakva bre Severna Makedonija???!!! Makedonija je samo JEDNA,i to severni deo u Grckoj!

PITANJE

13.06.2018 10:08

DVA STRANA NARODA DOGOVSRAJU SE OKO STARE SRBIJE MAKedonije? Paparunci i Afionci se dogovaraju a Srbi bleje?

muhailo

13.06.2018 10:21

Samo ime je manji deo problema. "Severna Makedonija". Problem je što su makedonci, sloveni, prisvojili helenski indetitet antičke Makedonije. Prisvojili su Aleksandra Velikog kao svoj indetitet čak i zastava Makedonije.mora da se menja. Ovim sporazumom makedonci se moraju odreči antičkog nadleđa Grčke.. Moraju da pronađu svoj nacioinalni indetitet i u tome je problem. Ovo je poraz dosadašnje makedonske politike