Zagreb
Google street view
Zagreb

Google street view

Zagreb, Foto: Google street view

Pročitajte još:

 

- Na leto mi je došao novi vlasnik po imenu Robert i rekao da je kupio zgradu te da će mi pronaći zamenski stan. A onda me dočekao katanac na vratima i nisam više mogla izaći iz dvorišta. Zvala sam Roberta koji je ponudio da će me odvesti na Kustošiju u drugi stan. Čim sam izašla iz automobila, dočekao me neki stariji muškarac s kojim je trebalo da živim, no ja sam to odbila. Onda mi je Robert rekao neka se sama snađem - tvrdi Anica Vincelj.

Stan

Shutterstock/Ilustracija

Stan, Foto: Shutterstock/Ilustracija

Iz stana je uspela da uzme samo nekoliko stvari i pripremila se za život na ulici, no u pomoć su joj uskočili prijatelji. Pronašli su joj stan za iznajmljivanje, no ističe kako joj novi vlasnik i dalje ne dopušta da uzme ostatak predmeta iz starog stana.

Preporučujemo i ovo:

 

Njena je priča zapravo klasičan primer prebacivanja odgovornosti i sporenja oko vlasništva u kojoj je ova penzionerka kolateralna žrtva. Naime, Anica Vincelj je pre 90-ih radila kao spremačica u Jugoslovenskoj narodnoj armiji te je od njih dobila pravo na smeštaj u Jurišićevoj 6. Posle je zgrada prešla u vlasništvo Ministarstva obrane, a Vincelj se, zajedno s još stotinjak stanara, stavila na raspolaganje Hrvatskoj vojsci. Kako nisu dobili službeno rešenje, gotovo svi stanari su napustili zgradu. Osim Vincelj. Ona je ostala.

- Potpisala sam ugovor o najmu, a stan sam plaćala 5.000 dinara. To rešenje nije niko opovrgnuo i niko me nije ništa pitao po pitanju stanovanja, iako sam bila spremna i dalje da plaćam kiriju kako bih ostala u stanu. Htela sam da me MORH i zaposli, ali oni su to odbili. Na kraju sam ih sudskim putem natjerala da me uzmu na posao - kaže Vincelj.

 

Nakon rata su institucije zaboravile na usamljenu stanarku te su se bavile rešavanjem pitanja vlasništva zgrade. Naime, MORH je zgradu dao na upravljanje Hrvatskom katoličkom zboru “Mi” i oni su prostor nameravali da koriste kao dom za studente poginulih hrvatskih branitelja i one slabijeg imovinskog stanja. Anica Vincelj je sve vreme bila u zgradi te, prema njenim rečima, plaćala režije, ali nakon što je zgrada 2010. godine krenula u povrat starim privatnim vlasnicima, počeli su i prvi problemi. Isključili su joj struju i vodu te ju ostavili da se sama snalazi.