Angela Merkel
AP Photo/Lefteris Pitarakis
Angela Merkel

AP Photo/Lefteris Pitarakis

Angela Merkel, Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis

Nemačka kancelarka Angela Merkel juče je gostovala u Zagrebu, na Markovom trgu ju je dočekao premijer Hrvatske Andrej Plenković, a posle toga je nemačka kancelarka bila počasni gost na predizbornom skupu HDZ (uskoro se održavaju izbori za Evropski parlament).

Angela Merkel i Andrej Plenković

Tanjug/Ap

Angela Merkel i Andrej Plenković, Foto: Tanjug/Ap

Ovaj miting je održan u zagrebačkoj Ciboni, a zagrebački mediji prenose da je s razglasa u jednom trenutku puštana muzika neoustaškog muzičara Marka Perkovića Tompsona. Portal „Indeks“ prenosi da je nemačka kancelarka u jednom trenutku i zapevala himnu HDZ-a „Bože, čuvaj Hrvatsku“.

Član HDZ-a Karlo Resler je tokom obraćanja okupljenima rekao da su mu misli u Blajburgu, za koji je kazao da je jedna od najvećih tragedija hrvatskog naroda.

Merkelova je rekla da je nacionalizam neprijatelj koji želi da uništi Evropu.

OVIM GOVOROM ANGELA MERKEL JE UVREDILA HRVATE HDZ zanemeo posle ove poruke: Nacionalizam je neprijatelj koji želi da uništi Evropu, borite se protiv toga

„U Nemačkoj sada imamo 74 godina mira. Vi ste još devedesetih imali rat i znate šta to znači i zato je toliko važno da sačuvamo taj mir“, rekla je Merkelova u obraćanju pristalicama HDZ-a.

A to se, kako je dodala, može uraditi samo ako se s jedne strane zastupa nacionalni interes, a s druge strane da „budemo u stanju da se stavimo u situaciju drugog i da gradimo mostove i da u Evropi pronalazimo zajednička rešenja“, prenosi „Hina“.

Tompson

Printskrin

Tompson, Foto: Printskrin

„Evropa je projekt slobode, znate da sam i ja živela u diktaturi i da nisam mogla da putujem i dođem u bivšu Jugoslaviju“, rekla je Merkelova.

Ona je rekla da se Nemačka ujedinila pre 30 godina i da je važno raditi na očuvanju mira i slobode.

Merkelova je istakla da biti ponosan na svoju zemlju nije u suprotnosti sa izgradnjom Evrope.

„Nacionalizam pokušava da uništi Evropu i protiv toga se moramo boriti“, rekla je ona.

IZNENADNA POSETA ZAGREBU Angela Merkel: Berlin načelno podržava ulazak Zapadnog Balkana u EU, ali kriterijumi moraju da se ispune

Svoj je govor zaključila na hrvatskom jeziku, poručivši: „Izađite na izbore, podržite Evropu mira, slobode i blagostanja. Podržite EPP i HDZ!“.

Merkelova: Načelna podrška ulasku Zapadnog Balkana u EU

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da Berlin „načelno podržava“ evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana, ali da „pritom treba uzeti u obzir da kriterijumi moraju biti ispunjeni“.

Angela Merkel

Printscreen

Angela Merkel, Foto: Printscreen

„Evropsku perspektivu Zapadnog Balkana načelno podržavamo, ali treba uzeti u obzir da kriterijumi za pristupanje moraju biti ispunjeni i svakako ćemo se pozabaviti tim pitanjem“, rekla je Merkelova u Zagrebu posle susreta sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, prenose hrvatski mediji.

Nemačka predsedava Evropskom unijom nakon Hrvatske, koja tu funkciju preuzima u prvom polugodištu iduće godine, te je kao jedan od svojih prioriteta odredila jačanje evropske perspektive jugoistoka Evrope, navodi „Hina“.

"MISLIO SAM DA HOĆE DA ME UBIJU" Milo udario na familiju, oteo stricu ušteđevinu pa kaže da nije bankar: Milan otkrio bruku i zapretio da će na protestima opozicije OPLESTI!

Plenković je u tom kontekstu podsetio na sastanak čelnika EU i Zapadnog Balkana, koji će se iduće godine održati u Zagrebu na temu proširenja.

Merkelova je rekla i da je izvesno da će se Hrvatska tokom mandata nove Evropske komisije pridružiti šengenskom prostoru i evrozoni.

ZAKON KOJI STAVLJA SRBE NA STUB SRAMA Milo udario jače nego ikad, kreće otimačina gora nego na Kosovu '99. godine!

„Ima još toga što treba učiniti, ali je Hrvatska na dobrom putu, a Nemačka tu želi da bude partner“, kazala je ona.

Merkelova je u Zagreb doputovala kako bi dala podršku pred evropske izbore. U Zagrebu je i kandidat EPP-a za čelnika EK Manfred Veber.

Komentari (1)

Јурај

19.05.2019 12:23

...da „budemo u stanju da se stavimo u situaciju drugog i da gradimo mostove i da u Evropi pronalazimo zajednička rešenja“, - каже госпођа Меркел. Надам се да ће и немачки грађани, које је школовао немачки народ, доћи за наше плате да раде као што наши грађани школовани на терет нашег државног буџета, стварају профит и екстрапрофит у Немачкој.