Andrija Mandić prilikom uručenja ordena
Društvene mreže/printscreen
Andrija Mandić prilikom uručenja ordena

Društvene mreže/printscreen

Andrija Mandić prilikom uručenja ordena , Foto: Društvene mreže/printscreen

Pre sedamnaest godina, u Crnoj Gori je donera odluka o preimenovanju srpskog jezika u maternji, što je dovelo do pobune nikšićkih profesora.

- Imam veliku čast i privilegiju da naše najveće stranačko odlikovanje, koje je pre vas dobio naš najveći živi pesnik Matija Bećković, uručim upravo vama - kazao je Mandić.

On je istakao da mu je budući gradonačelnik Nikšića, Marko Kovačević, rekao da će se jedna posebna prostorija u Opštini Nikšić obezbediti u svrhu negovanja i čuvanja svega što su profesori postigli i podigli kao visoki standard u Nikšiću, i da će, kada neko dođe, moći da kaže da su to oni profesori iz Nikšića, koji su najveći profesori posle onog čuvenog profesora koji je u Kragujevcu držao čas.

Prof. Dragana Todorović je u ime svojih kolega poručila da je jezik za njih svetinja i da su između hleba i jezika izabrali jezik.

- Znali smo da to neće biti laka borba, da je to teška borba, težak put, ali išli smo tim putem, nosili smo krst i dalje nosimo taj krst, i dalje se borimo, jer borba za jezik ne traje godinama, ona traje čak i vekovima - rekla je profesorka Todorović.