PRETEĆI I RATNOHUŠKAČKI TON PLENKOVIĆA "Verujem da će Beograd vremenom razumeti", a mi ćemo gledati rukovanje Srbina sa zločincem Gotovinom!

Hrvatski premijer "nam želi dobro".

Andrej Plenković
Andrej Plenković, Foto: Tanjug/AP

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je dolazak potpredsednika vlade Borisa Miloševića iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Knin na proslavu 25-godišnjice "Oluje" "vrlo korisna i dobra stvar" iz više razloga i poručio da veruje da će u Beogradu vremenom razumeti zašto je ta odluka važna i "jedina moguća".

Plenković je sinoć u Dnevniku HRT-a ocenio da je dolazak Miloševića u ime SDSS-a vrlo korisna i dobra stvar za hrvatsko društvo, za odnose između Hrvata i srpske manjine u Hrvatskoj, da je to dobro za odnose izmedu Hrvatske i Srbije i da je dobra poruka, kako je naveo, moderne, savremene Hrvatske koja je rešila sve svoje nacionalne zadatke, prenosi Hina.

Tvrdi i da se dolaskom Miloševića na obeležavanje akcije hrvatske vojske i policije "Oluja" šalje politička poruka jedinstva Vlade i suočavanja sa onim što se dogodilo u proteklih 30 godina.

Boris Milošević, SNV
Boris Milošević, SDSS, Foto: Youtube/Printscreen

- Naš je cilj da menjamo i odnose u hrvatskom društvu i odnose sa susedima, na bolje, da ih stavljamo na pravo mesto i u pravi vremenski i istorijski kontekst - rekao je Plenković, odgovarajući na pitanje kakvu saradnju očekuje sa Srbijom nakon 5. avgusta, s obzirom na to da iz Srbije stižu kritike da je Miloševićev potez skandalozan.

Hrvatski premijer tvrdi da je operacija "Oluja" bila pravno legitimna, vojno neizbežna i politički nužna. Smatra i da je "Oluja" najvažnija pobeda u ratu u Hrvatskoj, a možda čak uopšte u hrvatskoj istoriji.

Andrej Plenković, Hrvatska
Andrej Plenković, Hrvatska, Foto: Tanjug/AP

- Prošlo je 25 godina od kraja rata, 22 od mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, Hrvatska je članica EU, NATO-a… Smatramo da je ova odluka izrazito dobra i pozitivna, verujem da će s vremenom razumeti i u Beogradu i cela politička scena zašto je ta odluka važna i zašto je dobra, korisna i jedina moguća - naveo je Plenković.

Ocenio je i da je važan politički gest hrvatske Vlade odlazak potpredsednika vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda u Grubore.

- To je dobro, to nije nikakva trgovina, mi sada transformišemo odnose i stavljamo ih na neke druge, nove zdrave osnove. Nema nikakve političke trgovine, niti smo o ovome razmišljali, niti dogovarali kad smo formirali parlamentarnu većinu. Ovo je normalan sled događaja kako ih mi, i ja lično, vidimo 25 godina nakon Oluje - naveo je on.

Hrvatska vojska
Hrvatska vojska, Foto: Youtube/Printscreen

Izrazio je i zadovoljstvo što će na proslavi 25-ogodišnjice "Oluje", tokom koje je proterano više od 200.000 Srba, govoriti general Ante Gotovina.

- Činjenica da će general tamo govoriti je jako dobra za Hrvatsku. Sećamo se njegovih poruka nakon povratka iz Haga rat je gotov, okrenimo se budućnosti` i uveren sam da i on deli ovakav pristup i stav kakav smo zauzeli povodom 25-ogodišnjice Oluje - rekao je Plenković.

Knin proslava Oluje
Foto: Tanjug/Tanja Valič

On je naglasio da će svi članovi hrvatske vlade biti u Kninu 5. avgusta. Ponovio je i svoj stav da nacionalne manjine treba uvek da budu uz vladu i vladajuću većinu. Kako je naveo, one su deo hrvatskog političkog nasleđa proteklih 30 godina i treba da daju doprinos budućnosti Hrvatske.

- Sa manjinama ćemo sarađivati, i juče, i danas i sutra, tu političke dileme nema, mislim da je to dobro i korisno - poručio je Plenković.

Povezane vesti

 • Korisnik: sara
  03/08/2020 - 11:10
  Izdao svoj narod zarad nesigurne stolice u vladi!!!. Kako li reaguje ovaj srbin na reči Plenkovića, da je to najsvetliji dan istorije hrvatske!!!. Sramota!!!.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi