Silovanje ilustracija
Shutterstock
Mobilni telefon, poruke, sms, kuckanje

Profimedia

Ani počele da stizu poruke od starijih muskaraca, Foto: Profimedia

Ivan (26) osuđen je na 11 meseci zatvora jer je svojoj sestrični Ani (15) neovlašćeno skinuo fotografije sa Fejsbuka i na njeno ime otvorio više profila na društvenim mrežama Twoo, Badoo i Jaumo koje se koriste za upoznavanje.

Kad ga je Ana otkrila, zapretio je da će je ubiti ako ga prijavi poslavši joj putem Vajberka preteću poruku:

PROČITAJTE JOŠ:

"Kažem ti, nek dobijem ja tri godine, ali ću te onda golim rukama zadaviti. Ako ne mogu ja, ima ko, bez brige!".

Presudom suda u Varaždinu kazna zatvora zamenjena mu je radom za opšte dobro.

Maloletna Ana je na sudu svedočila da se dosta družila s Ivanom i da se prema njoj ponašao zaštitnički, pratio ju je putem raznih aplikacija, a i fizički, pa ga se njeno društvo bojalo.

- Zbog toga sam ga blokirala, ali mi se javljao s drugog broja, čak i pod drugim imenom. Jednog dana, dok sam bila u školi, preko Vajbera, a potom i na "WhatsApp" počeli su da mi se javljaju nepoznati muškarci starosti između 30 i 40 godina, da sam im ostavila poruku da mi se jave na taj broj. To je trajalo ceo dan, pa sam sve ispričala mami i zajedno smo otišle u policiju. Nakon toga mi je Ivan poslao poruku da ako završi u zatvoru tri godine da će me zadaviti. Bojim ga se, znam u kakvom se društvu kreće, jedan od njegovih prijatelja bio je u zatvoru kao maloletnik, on je stvarno u stanju nešto loše da uradi – ispričala je Ana pred sudom.

Otežana okolnost za Ivana bile su i tri pravosnažne presude protiv njega za kaznena dela izazivanja teške saobraćajne nesreće i teških krađa. U sve tri osuđen je uslovno. I nakon četvrte presude neće u zatvor, već na rad za opšte dobro.

Ivan je priznao sva kaznena dela koja mu se stavljaju na teret ne dovodeći u sumnju niti jednu tvrdnju iz Aninog iskaza, što mu je na kraju bila olakšavajuća okolnost prilikom izricanja presude.

– Optuženik je tokom marta 2017. godine, bez znanja i dozvode maloletne devojke, nakon što je prethodno s Fejbsuk profila pribavio njene fotografije, na internet aplikacijama Twoo, Jaumo i Badoo, koristeći njeno ime, fotografije i broj mobilnog telefona napravio lažne profile. Dakle, protivno uslovima određenim u zakonu koristio je lične podatke osobe, a krivično delo je počinjeno prema detetu, te je počinio kazneno delo protiv privatnosti – nedozvoljena upotreba ličnih podataka. Isto tako je utvrđeno da je optuženi tokom aprila 2017. godine, u cilju zastrašivanja oštećene, sa svog mobilnog putem aplikacije Vajber imenovanoj na njen mobilni poslao poruku pretećeg sadržaja, a što je kod maloletnice izazvalo osećaj straha za sopstveni život i sigurnost – navodi se u obrazloženju presude.

Komentari (1)

Majka

21.09.2018 09:55

U sve tri prethodne USLOVNO, a za ovo drustveni rad??? Ko je ovde lud?