Amfilohije
prinstcreen
Amfilohije

prinstcreen

Amfilohije, Foto: prinstcreen

Pričešće mu je u bolnički krevet prineo protojerej Branko Vujačić, podgorički paroh, a pored postelje sedeo je Amfilohijev monah Justin Mrenović, sabrat Cetinjskog manastira, koji se od njega nije odvajao od 6. oktobra, kad je vladika primljen u bolnicu zbog infekcije koronavirusom. U 8.22, Amfilohije je preminuo. U bolnici je u tom trenutku, svedoče naši izvori iz KC-a, zavladao potpuni muk. Nedugo zatim, lekari i kompletno bolničko osoblje iz svih odeljenja počeli su spontano da se okupljaju u centralnom hodniku, želeći da na taj način odaju počast glavnom čuvaru pravoslavlja u Crnoj Gori i jednom od najuglednijih episkopa SPC, koji nikada nikog nije ostavljao ravnodušnim. Tužna vest odjeknula je u svim medijima.

U bolnicu su stigli zatim i sveštenici SPC kako bi spremili mitropolitovo telo za transport u Cetinjski manastir, a ispred Kliničkog centra verni narod počeo je spontano da se okuplja i pali sveće. Plakali su svi. I lekari, i sveštenici, i narod... U Crnoj Gori se ne pamti tužniji dan od ovog kada ih je napustio voljeni đed, čovek zbog koga je mesecima više od polovine države učestovalo u veličanstvenim litijama.

Neki građani su ušli i u bolničku sobu kako bi se poklonili telu mitropolita, koji je, kako se moglo čuti, u svojoj odori, sa krunom iznad glave i spokojem na licu, izgledao potpuno spremno za carstvo nebesko.

U 10 su počela da zvone zvona svih pravoslavnih hramova u Crnoj Gori i zvoniće sve do sahrane u 10, 12 i 16 časova. Usledila je potom pretužna scena kada su sveštenici iznosili kovčeg sa telom mitropolita iz bolnice, prolazeći pored uplakanih medicinskih radnika, koji su se u tim trenucima krstili.

Mitropolitovo telo je na Cetinju dočekala reka ljudi koji su se okupili ispred Cetinjskog manastira, gde će sutra, na praznik Svetog Petra Cetinjskog, u 9 biti služena Sveta zaupokojena liturgija. Istog dana, u 13 časova biće svečani ispraćaj zemnih ostataka vladike u Podgoricu, gde će biti molitveno dočekani u 14 časova u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Preporučujemo:

Podsetimo, mitropolit je u bolnicu primljen 6. oktobra ove godine zbog zapaljenja pluća uzrokovanog infekcijom koronavirusom. Upala pluća je zalečena, a virusna infekcija je prestala, što je potvrdio i negativan test, a zabeleženo je i u zvaničnom lekarskom nalazu. Oporavak je tekao dobro, a onda se mitropolitovo zdravstveno stanje pogoršalo u četvrtak, kada je primećeno da otežano diše, uz bol u grudnom košu. Uzrok je bila pojava vazduha u sredogruđu ili pneumomedijastinum, koji se često javlja u situacijama u kojima pacijent ima osetljiva pluća zbog dužine trajanja upalnog procesa i koji je na kiseoničkoj terapiji tokom dužeg perioda. Ta komplikacija je na kraju i rezultirala ovakvim ishodom.

Hteo je još da živi

Mitropolit Amfilohije poručio je 20. septembra ove godine da sigurno neće umreti pre nego što na vrh Lovćena vrati Crkvu Svetog Petra Cetinjskog.

- Nemojte da mislite da sam star za to. Ne, Gospod će je za moga života vratiti tamo gde je bila - izjavio je mitropolit Amfilohije.

Pročitajte još: