Amfilohije
E-Stock
Amfilohije

E-Stock

Amfilohije, Foto: E-Stock

Mitropolit će biti sahranjen sutra u kripti Sabornog hrama, kako je i želeo.

Sveta zaupokojena Liturgija blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju, upravo je završena u Cetinjskom manastiru.

Zvona žalosti odjekuju Cetinjem, a nastavlja se mimohod na koji čekaju mnogi koji su odavno ispunili manastirsku portu i prostor ispred svetinje. Mimohod će trajati do 13.00 časova, kada će kovčeg sa upokojenim Mitropolitom odavde biti, svečano, kako je objavila Mitropolija, ispraćen put Podgorice, u Saborni hram Hristovog Vaskrsenja, koji blista zahvaljujući ovom vrednom neimaru ne samo ovog hrama, već i brojnim crkvama i manastirima čiju je obnovu pokrenuo i završio.

U Sabornom hramu u Podgorici mitropolit Amfilohije će, po sopstvenoj želji biti i sahranjen, sutra u 14.00 časova.

Sve vreme do samog čina sahrane, ali i u danima posle, hram će biti otvoren za sve koji žele da se poklone odru, senima i grobu vrednog pastira naroda.

Vladika Joanikije je prvi celivao kovčeg mitropolita Amfilohija. Njemu u liturgiji saslužuju vladike Metodije, vikarni episkop dioklijski, Dimitrije zahumsko-hercegovački, Teodosije episkop raško-prizrenski, umirovljeni vladika Atanasije (Jevtić), brojno sveštenstvo i monaštvo. Pred početak liturgije, kovčeg Mitropolita je otkriven.

Do početka liturgije, bio je zaštićen prozirnom zaštitom i klimatizovan.

Dolaze čitave porodice, očevi u naručju nose bolesnu decu, manastirska crkva i priprata su pune ljudi.

Poštovaoci Mitroplita poklanjanjaju se njegovim senima u kratkom boravku kraj kovčega, potom napuštaju crkvu, kako bi mu i drugi koji stižu odali zasluženu počast.

U mimohodu je najvise mladih, kao što je i monaštvo koje bdije oko kovčega. Mahom su to monahinje iz obnovljenih manastira kojima je vraćen život, upravo zahvaljujući upokojenom Mitropolitu.

Potresne su slike ožalošćenog monaštva kome je on bio podrška i oslonac.

Pročitajte još: