Republika Srpska na mapi BiH
wikipedia
Republika Srpska na mapi BiH

wikipedia

Republika Srpska na mapi BiH, Foto: wikipedia

Lideri Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Hrvatske demokratske zajednice BiH i Stranke demokratske akcije, Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović sastali su se u četvrtak u zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu sa ambasadorima SAD i EU Erikom Nelsonom i Johanom Satlerom.

SLEDE NOVI PRITISCI 

Politikolog iz Banjaluke Anđelko Kozomara nije iznenađen što je sastanak održan sa liderima najjačih stranka a ne na nivou zvaničnih predstavnika tri naroda, ali smatra da na tom sastanku nije bilo mestu američkom ambasadoru.

- Zašto je on bio tamo? Ako je tema bila EU, šta je on imao da traži tamo osim da se petlja u sve kao vegeta. Činjenica da se razgovaralo sa predstavnicima stranaka tri naroda nije neobična ako se ima u vidu da već duže vreme u BiH nema ni institucije koje bi se za nešto pitale tako da se sve obavlja na relaciji lidera tri naroda jer oni o svemu odlučuju i zato su se i sastali sa njima - objašnjava Kozomara.

Činjenica da je posle sastanka samo lider Bošnjaka Bakir Izetbegović našao za shodno da se oglasi našem sagovorniku je indikator da je samo on izašao sa tog sastanka zadovoljan.

ODUZIMANJE NADLEŽNOSTI

- To govori na svoj način da je sastanak bio neprijatan, i da se zato ni Čović ni Dodik nisu obratili javnosti. To znači da je glavna tema bila 14 tačaka EU koje treba da se završe da bi BiH navodno dobila status kandidata. Od 14 tačaka šest tačaka je vrlo neprijatno po RS, jer se traži prenos nadležnosti sa entiteta na Sarajevo - kaže on.

Američki ambasador je bio prisutan na sastanku, smatra Kozomara, samo kao bejzbol palica koja će da mlati onoga ko ne sluša a u ovom slučaju su to Dodik i Čović.

- Dodik više jer od njega očekuju da izađe i da kaže da pristaje da se određene nadležnosti RS prenesu na BiH. To je snažan pritisak pre svega iz Amerike a očekuje se da će biti još veći. Sastanak je ostao daleko od očiju i ušiju javnosti i teško je predvideti šta će se dalje dešavati - rekao je sagovornik.

SINHRONIZOVAN PRITISAK NA SRPSKU

Kozomara je uveren da je u BiH na delu sinhronizovana akcija kojom bi se od RS oduzele sve nadležnosti jer Sarajevo sprovodi odavno kampanju oduzimanja nadležnosti RS nad šumama, poljoprivrednom zemljištu, vojnim objektima itd.

- Dakle, RS treba očito da ostane bez svih svojih nadležnosti da bi se dobio status kandidata. Oni žele i da se predsednik u srpskom narodu bira sa teritorije cele BiH jer im očigledno treba novi Komšić (koji je izabran bošnjačkim glasovima). Dodik neće na to pristati a EU se sigurno neće odreći nekih od svojih tačaka - uveren je Kozomara.

Podsećanja radi, Dodik je u više navrata govorio o tome da su neki od 14 prioriteta koje je Evropska komisija zatražila da se primene u BiH, apsolutno neprihvatljivi, jer bi se njihovim ispunjavanjem Srpskoj dodatno oduzele nadležnosti koje sada ima.

Pročitajte još:

Komentari (1)

đoda

07.03.2021 21:23

Samo se ne dajte braćo Srbi, ne dajte se američkom agresoru i evropskim nacistima. Tu je Rusija, za tili čas!