Stiven Mejer
Ilustracija
Stiven Mejer

Ilustracija

Stiven Mejer, Foto: Ilustracija

- Vreme je da priznamo realnost. Amerika će se držati mita o BiH, ali vreme je za lidere BiH da preuzmu drugačiji kurs, posebno za lidere Republike Srpske da porazmisle o organizovanju referenduma u budućnosti - rekao je Mejer.

On je u video-obraćanju na tribini "Republika Srpska pred novim izazovima", koju je u Beogradu organizovalo Predstavništvo Republike Srpske, naveo da bi na tom referendumu bile ponuđene opcije - da li stanovništvo Srpske podržava nezavisnost, integrisanje sa Srbijom ili opstanak Srpske u okviru BiH.

- To je pravo na samoopredeljenje. Vlast u Banjaluci bi trebala da ispita mogućnost šta narod želi. Takođe, predlažem da zakonodavno telo Republike Srpske usvoji zakon kojim će visokog predstavnika smatrati nepostojećim. On je deo istorije i nije više neophodan, kao ni Savet za primenu mira - istakao je Mejer.

NAPETOST OPET VLADA NA BALKANU

Mejer je ocenio da na Balkanu trenutno vlada najveća napetost još od vremena ratova devedesetih godina prošlog veka, što je posledica kombinacije vrlo loše zapadne politike, posebno iz SAD, nemogućnosti da se prevaziđu etnička pitanja i neuspeha rukovodstava u velikom delu regiona sa izuzetkom srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika.

On misli da, osim Dodika, lideri u regionu nisu snažni, te da nema onih koji će doneti neophodne odluke, koje su nekada teške.

Mejer smatra da politika Dejtona ne uzima u obzir interese regiona, već SAD i Zapadne Evrope, te da Amerika nikada nije razumjela prirodu etničkog sukoba u regionu.

On je rekao da zemlje u regionu ne trebaju da razmišljaju toliko šta o njima misli Amerika ili Evropa, već moraju da misle o sopstvenim interesima i počnu da deluju u vlastitom interesu.

- Morate da imate snažne rukovodioce. Trenutno niko ne poštuje rukovodstva na Balkanu. Dodika se plaše i ne vole ga zato što se on vrlo često protivi. Ne kažem ovo zato što dugujem bilo šta Dodiku, nego zato što mi se dopada njegov način rukovođenja - naveo je Mejer.

Odgovarajući na pitanje kako treba da odgovore Republika Srpska i zemlje Balkana, Mejer smatra da bi najveća greška bila da zemlje regiona i Srpska suviše ozbiljno shvate SAD i dodaje da trebaju da počnu da deluju u svom vlastitom interesu.

SAD SADA PODELJENE VIŠE NEGO IKADA

- Zato će Vašington i dalje forsirati NATO i integracije u EU, insistirati da Balkan bude što dalje od Rusije, Kine ili Irana i da će više biti zainteresovan za Rusiju i Kinu - kaže Mejer.

On navodi da su SAD sada podeljene više nego ikada, kao i da nikada nisu prebolele kraj Hladnog rata, za razliku od Rusije.

Organizator tribine je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i portal "Sve o Srpskoj".

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (2)

vuk

26.02.2021 19:33

Konačno nešto pametno, američko?!

Aleksa

27.02.2021 02:38

@vuk - Koju funkciju u Bajdenovoj administraciji ima ovaj "stručnjak" ?