NATO vojnik
EPA/PHILIPP GUELLAND
NATO vojnik

EPA/PHILIPP GUELLAND

NATO vojnik, Foto: EPA/PHILIPP GUELLAND

Po njegovim rečima, Makedonija nema potrebe da na naoružavanje troši 210 miliona dolara koje i nema. Ovo je delom i posledica naoružavanja država u okruženju ali naš sagovornik ne misli da bi sve to moglo da dovde do nekog sukoba.

Makedonija skupo plaća cenu članstvu u NATO

"Balkan se naoružava, a kao što vidimo, ni Makedonija neće da zaostane. To je žalosno, i to ne vodi nikuda i mislim da su to pogrešne politike pre svega što je za Skoplje ovo veliki novac. Ali, članstvo u NATO otvara nove obaveze, a siromaštvo u zemlji je ogromno. To da će deo novca navodno dati i Amerika je ništa naspram glavnice koju će platiti makedonska država i poreski obveznici," ističe Nikovski.
Makedoniji, dodaje on, takvo oružje ne treba i to vodi ka nekim novim konfrontacijama i tenzijama na Balkanu koji se naoružava.

"Makedonija je do sada trošila trošila oko 100 miliona evra za odbranu, ali prema obavezama koje NATO postavlja ta cifra mora da se udvostruči što znači da Makedonija treba da izdvaja više od 200 miliona evra godišnje na odbranu. I to je politika koja će se slediti, a koja ne odgovara interesima makedonskog naroda", ističe naš sagovornik.

Oklopnjak "Striker" stiže u Skoplje 2022

Na sajtu Ministarstva odbrane Severne Makedonije navodi se da je reč o oklopnim vozilima BTR "Striker" kao i da će će učešće SAD-a u kupovini ovih vozila iznositi od 20 do 25 odsto od ukupne sume, a isporuka kreće 2022. godine.

Albanci, Severna Makedonija

Shutterstock

Severna Makedonija, Foto: Shutterstock

"Striker" pripada porodici oklopnih vozila na točkovima, kreiran je od strane američke kompanije "General Dinamics Land Sistems" i u službi je američke vojske. "Striker" je nastao početkom 2000-ih, a namenjen je za transport jedinica motorizovane pešadijske jedinice, a na bojištu ima mogućnost da vojnici pucaju direktno iz vozila, daje i pešadijsku vatrenu podršku za vreme i posle sukoba, kao i sveobuhvatnu podršku i podršku za borbene operacije mehanizovanih jedinica vojske. Prema podacima za 2010. godinu, američka vojska koristi 2774 takvih oklopnih transportera.

Međutim, na specijalizovanim sajtovima koji se bave oružjem, ovaj oklopnjak i nije baš na ceni.

Američki vojnici nisu zadovoljni "Strikerom"

Naime, američka vojska koristila je ova vozila tokom rata u Iraku, Američka vojska sastavila je poseban izveštaj o efikasnosti korišćenja ove mašine, a prema vojnim ekspertima, ova mašina je toliko neskladna sa zadacima koji su joj postavljeni, da se čini da su njene dalje modifikacije za upotrebu u trupama malo verovatne.

Prema vojnicima koji su morali da se bave ovom mašinom u Iraku, pokazalo se da je veoma nepouzdana, slabo zaštićena od protivtenkovskog i malokalibarskog oružja, da ima malu vatrenu moć, kao i da ima značajne strukturne nedostatke. Među prednostima se navodi samo glatkoća vožnje, udobnost po neravnom terenu, i činjenica da ima točkove, a ne gusenice.

Komentari (5)

deki

20.03.2021 18:20

Američke nato trupe poližu mi dupe.

ђура

20.03.2021 18:52

Која је то граница Србије ?

nikola

20.03.2021 20:25

Sve prodase..vise nista nije njihovo... Kuku lele

milorad

20.03.2021 22:47

Ko i malo razmišlja glavom a ne Zapadom zna i shvaza zašto Makedonci kupuju oklopnjake. Mi bi trebalo malo razmisliti na koji način odgovoriti.

ja

21.03.2021 08:13

Videla zaba da se konj potkiva...