Milorad Dodik
Tanjug/Filip Krainčanić
Milorad Dodik

Tanjug/Filip Krainčanić

Milorad Dodik, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Ambasada SAD u Sarajevu ranije je najavila da će tražiti informaciju o tome, ali, kako je potvrđeno Avazu u Kancelariji za odnose sa javnošću, oni te informacije još čekaju.

PROČITAJ JOŠ:

"Upoznati smo s činjenicom da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila u prvom čitanju Nacrt izmena i dopuna Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS, što bi se moglo iskoristiti za formiranje rezervnog sastava policijskih snaga Republike Srpske. I dalje tražimo informacije o nameni ovog rezervnog sastava, posebno imajući u vidu činjenicu da su neke od nadležnosti izvan delokruga Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske", stoji u saopštenju Ambasade.

PREPORUČUJEMO:

Navodi se da su istakli da o ovom pitanju podržavaju širu javnu raspravu na svim nivoima.

"Nastavićemo da podstičemo zvaničnike da ove nacrte zakona šalju na široku međuresornu, međunarodnu te javnu raspravu da bismo pomogli Republici Srpskoj da zadovolji međunarodne i standarde EU. Sjedinjene Američke Države podržavaju razvoj profesionalnih policijskih agencija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini koje poštuju svoje specifične nadležnosti, delotvorno koordiniraju aktivnosti s drugim bezbednosnim agencijama i deluju ispravno u skladu sa zakonom, bez političkog uticaja", stoji u saopštenju.