ZORAN MILANOVIĆ ODLIKUJE RATNOG ZLOČINCA Narušeni odnosi između Hrvatske i BiH

Ceremonija dodele odličja održaće se u Kninu 4. avgusta.

Zoran Milanović
Zoran Milanović, Foto: Ilustracija

Hrvatski predsednik Zoran Milanović najavio je da će na 25. godišnjicu akcije hrvatske vojske i policije "Oluja" odlikovati četiri gardijske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Specijalnu policiju Herceg-Bosne za njihovu ulogu u, kako je naveo, oslobađanju Hrvatske.

Vladajuća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) upozorila je danas kako bi najavljena dodela hrvatskog odličja Zlatanu Miji Jeliću koji je optužen za ratne zločine mogla dodatno pogoršati međudržavne odnose Hrvatske i BiH.

SDA podsetila da je Jelić u BiH optužen za ratne zločine

Reagujući na najavu kako će Jelić u Kninu 4. avgusta kao zapovednik ratnog sastava brigade Specijalne policije Herceg-Bosne iz ruku hrvatskog predsednika Zorana Milanovića primiti odličje za zasluge u oslobađanju Hrvatske, SDA se oglasila kako je taj general u BiH optužen za ratne zločine.

Uručivanje odličja takvoj osobi predstavljalo bi "anticivilizacijski čin vlasti Hrvatske koji je protivan evropskim vrednostima", kaže ta stranka.

Iz vladajuće bošnjačke stranke ističu kako predsednik Hrvatske sigurno zna da je protiv Jelića u BiH podignuta optužnica još pre pet godina i to za zločine koji su sastavni deo udruženog zločinačkog poduhvata jer se on tereti za progon, zlostavljanja i ubistva Bošnjaka u Mostaru 1993. godine.

"Zlatan Mijo Jelić je zloupotrebivši dvojno državljanstvo pobegao iz BiH, skrivao se u Hrvatskoj i predsednik Milanović najmanje što može učiniti je da iskoristi svoj autoritet i ovlasti kako bi Jelić bio izručen pravosuđu BiH. Umesto toga Milanović odlikuje takvu osobu i šalje vrlo lošu poruku da još uvek nema spremnosti za iskrenim suočavanjem s istinom i za obnovom poverenja. Ovakav postupak hrvatskog predsednika dodatno će opteretiti odnose između Bosne i Hercegovine i Hrvatske".

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi