lapsus
Printscreen
lapsus

Printscreen

lapsus, Foto: Printscreen

Ubrzano čitanje vesti o prazniku Kurban-bajram zbunilo je gledaoce koji pokušavaju da odgonetnu da li je voditeljka informativne emisije "Vijesti u pola 7" napravila lapsus nazivajući ovaj praznik srpskim ili je samo žurila da privede svoju emisiju kraju.

"Muslimani širom sveta proslavljaju prvi dan Kurban-bajrama. Najveći slmski praznik slavi se četiri dana. Na današnji dan prinosi se žrtva kurban, najčešće ovca ili goveče", izgovorila je voditeljka i zbunila gledaoce.

Snimak "lapsusa" odmah se pojavio na Fejsbuku i iako je voditeljka samo nespretno izgovorila "islamski", dilema još traje, i mnogi su bili ubeđeni da je rekla "srpski", pa mnogi premotavaju snimak da se uvere da je napravila lapsus i pripisala nam ovaj praznik.

Ukoliko se pažljivo presluša najava novinarke i voditeljke crnogorske televizijske kuće Vijesti, Danijele Lasice, može se čuti da je ona zaista rekla “najveći islamski praznik” i da do lapsusa nije došlo. Zabunu je izazvalo tiho izgovaranje samoglasnika “i” i “a” u riječi “islamski”, pa je izgovorena reč zvučala više kao “slmski”, što se fonetski (zvukovno) vrlo lako može poistovijetiti sa pridevom “srpski”.

Gornji tekst je nastao kao korekcije originalnog teskta koji je Alo! objavio. Nakon što su se sa portala raskrinkavanja.ba obratili redakciji, izvršene su korekcije u preciziranju stavova koje je iznela Olbrajtova.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

Aca

02.08.2020 10:30

lapsus ili ne !? To je verski praznik ljudi muslimanske veroispovesti. Ako znamo da postoji veliki broj srba koji je primio muslimansku veru onda to moze biti i srpski praznik kao i praznik pripadnika bilo kog naroda koji ima pripadnike muslimanske vere i zaista ne vidim u cemu je tu problem.