korona virus
EPA
korona virus

EPA

korona virus, Foto: EPA

Na savesno ponašanje i odgovornost, kako prema sebi, tako i prema drugima, pozvali su u subotu na konferenciji za medije članovi Štaba civilne zaštite Brodsko-posavske županije i stručnjaci na čijim je leđima već nedeljama teret borbe s epidemijom.

Upozorili su, pritom, kako im lažni iskazi o kontaktima onemogućavaju praćenje puta virusa i detektovanje svih koji bi njime mogli biti inficirani, a samim time ga i prenositi dalje. Činjenica da, prvi put od proglašenja vanrednog stanja borbe protiv virusa COVID-19, virus "slobodno kola" populacijom županije, dovoljno govori o tomu da stvari pomalo izmiču ljudskoj kontroli.

- U samoizolaciji sam i čekam rezultate testiranja. Bilo bi zanimljivo da problematizirate pritisak koji se vrši na ljude koji su potencijalno zaraženi koronavirusom, a dolazi, najčešće, upravo od prijatelja i poznanika. Poslednjih dana, naime, malo ko me zove kako bi mi pružio podršku ili pitao kako sam, većina mi šalje poruke tipa 'nismo bili zajedno', 'nisi me video', kako ih ne bi naveo kao osobe s kojima sam ostvario bliske kontakte nakon povratka iz svatova.

Venčanje, svadba, mladenci, mlada, mladoženja, dekoracija

Shutterstock

To je uistinu tužno i krajnje neodgovorno. Zbog vlastite komocije neko je spreman ugroziti zdravlje drugih. Nemam nikakve simptome pa se nadam negativnom nalazu, ali ovaj period svakako će mi ostati u pamćenju po lošem zbog takvog tuđeg ponašanja - rekao je Brođanin koji je želeo ostati anoniman, naglasivši kako nije usamljen u takvom tretmanu bližnjih jer i desetero drugih ljudi koje poznaje, a kojima je zbog istog događaja određena samoizolacija, prolaze isto. Kako je sam potvrdio - "zovu nas i mole da ih ne navodimo kao kontakte", piše SBplus.hr.

PROČITAJTE JOŠ: