Bakir Izetbegović
Ilustracija
Bakir Izetbegović

Ilustracija

Bakir Izetbegović, Foto: Ilustracija

 

Milorad Dodik

EPA

Milorad Dodik, Foto: EPA

- Pogrešno je i opasno tumačiti aktivnosti OBA kao srljanje neke male obaveštajne službe iz Sarajeva. Izmišljanjem ruske pretnje i tajnih obuka paravojnih snaga iz RS na teritoriji Srbije te praćenje i snimanje Milorada Dodika je ozbiljnije nego što se može pretpostaviti, zato što je OBA pod dikretnom kontrolom Bakira Izetbegovića - tvrdi Galijašević.

On navodi da širenje ovakvih informacija predstavlja vešto skovan plan da se Srbija predstavi kao zemlja koja u budućnosti planira oružane aktivnosti prema susedima.

- Međutim, pravi nosilac specijalne operacije koja za cilj ima destabilizaciju regiona jeste OBA, koja se koristi migrantskim potencijalom talibana i mudžahedina u Bosni, a za krajnji cilj ima formiranje organizacije koja će biti sposobna da izazove i kontroliše pobunu širih razmera protiv bezbednosnih i odbrambenih struktura u državi, a pre svega za vođenje ozbiljne ratne operacije protiv Republike Srpske - naglašava Galijašević.

Za sve ove tvrdnje Galijašević nema dokaze i one su mahom netačne.

Tvrdnje o postojanju tajnih dokumenata obaveštajnih službi, bez ikakvih pratećih dokaza ili jasnih izvora, u medijima u Srbiji i RS se pojavljuju se često.

Srbija neće sukobe

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić kaže da je neozbiljno poverovati da bi jedna od najmoćnijih tajni službi na svetu, kao što je ruska, sebi dozvolila luksuz da se o njenim aktivnosti u drugim državama piše u medijima, a još manje da je Srbija u to uključena.

- Srbija je možda jedina zemlja Zapadnog Balkana kojoj ne odgovara bilo kakav oblik destabilizacije regiona. Zbog čega bi Srbija provocirala bilo kakvu nestabilnost u svom okruženju kad ima veoma snažnu muđunarodnu poziciju u odnosima s Rusijom, SAD i EU. Pritom smo svi svesni da bi u takvom raspletu situacije prvo na udaru bilo upravo srpsko stanovništvo, bilo da je reč BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori ili Kosmetu - ističe Dragišić koji smatra da bi se jedino Rusiji isplatilo da dođe do destabilizacije jer bi imala još jedan prostor gde bi mogla da se pojavljuje kao arbitar i interese naplatila na račun Balkana.

PROČITAJTE JOŠ: