"Hrvatska je najveći gubitnik, kao i svi koji proteraju svoj narod"

Republički komesar za izbeglice Vladimir Cucić kaže za RTS, povodom godišnjice hrvatske akcije "Oluja"

Akcija Oluja
Akcija Oluja, Foto: Profimedia

Hrvatska će ponovo 5. avgusta slaviti operaciju "Oluja", u kojoj je pre četvrt veka proterano više od 200.000 krajiških Srba, dok je život izgubilo ili se vodi kao nestalo oko 1.700 ljudi. Prvi put će u Kninu biti i predstavnik srpskog naroda.

Vladimir Cucić je, govoreći u Jutarnjem programu o povratku izbeglih Srba u Hrvatsku, ocenio da će se situacija teško promeniti.

"Nekih 70.000 ljudi koji su se vratili na prostore Hrvatske i delom u BiH, to će biti to, sve je više izvesno", naveo je Cucić.

Smatra da su i dalje najveći gubitnici oni koji proteraju svoj narod.

Govoreći o povratku imovine i poljoprivrednog zemljišta izbeglih, Cucić navodi da je u BiH ta restitucija bila gotova u periodu od 3-4 godine posle rata.

To je, kaže, jedan dobar primer kada međunarodna zajednica nešto stvarno želi da uradi.

"Što se Hrvatske tiče, najveći problem i dalje ostaju stanarska prava koja su, sve je očiglednije, nepovratno izgubljena", napominje Cucić.

Izbegli se zbrinjavaju u Srbiji u okviru Regionalnog stambenog programa, a Cucić navodi da je od početka godina otvoreno 16 zgrada, dok će se narednih dana podeliti ključevi za 169 porodica u Temerinu.

Povezane vesti

 • Korisnik: Luka
  02/08/2020 - 17:17
  Srbi nikako da se opamete,nije bio dovoljan pokolj u Jasenovcu,otoku Pagu,Jadovno,Glinskoj crkvi, Grubor i da ih sve ne nabrajam.Preko 250.000 proteranih desetine hiljada opljačkanih i popaljenih kuća i uza sve opet jure u zagrljaj koljačima.Pa zar su Srbi toliki autisti.Ugledajte se malo na Jevreje.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi