Milo Đukanović
Ilustracija
Milo Đukanović

Ilustracija

Milo Đukanović, Foto: Ilustracija

Goran Radulović, komandir vatrogasne službe, potvrdio je za MANS da je "kao član i aktivista DPS-a od osnivanja donirao 1.500 evra DPS-u za potrebe kampanje za parlamentarne izbore 2020. godine." U imovinskom kartonu Radulovića se navodi da je njegova plata prošle godine iznosila 1.200 eura, dok je u januaru ove godine primio 1.530 eura.

Prema podacima Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore, vatrogasci imaju prosečnu mesečnu zaradu od 550 eura, što nije predstavljalo prepreku da danilovgradski doniraju i iznose od 1.000 do 1.500 eura.

Sve donacije vatrogasaca iz Danilovgrada uplaćene su istog dana, 7. jula ove godine, što je mehanizam putem kojeg su i njihove kolege iz Podgorice podržale kampanju DPS-a 2016. godine.

Kako iz MANS-a navode, dodatnu sumnju da se radi o organizovanoj šemi za ubacivanje novca nepoznatog porekla u izbornu kampanju DPS-a izaziva i činjenica da su i članovi opštinskih odbora iz Bijelog Polja, Berana, Petnjice i Šavnika svoje priloge uplaćivali određenim danima, a neretko i u iznosima koji su premašivali njihove mesečne zarade.

Tako je pet članova bjelopoljskog opštinskog odbora DPS-a, uključujući i predsednika te opštine Petra Smolovića i predsednika Skupštine Opštine Abaza Dizdarevića, uplatilo ukupno 4.500 evra. Osim njih, iz Bijelog Polja su donacije partiji uplatili i Emin i Hajro Kajević, i to ukupno 3.500 eura. Sve donacije od članova i aktivista iz Bijelog Polja uplaćene su istog dana, 17. jula 2020. godine.

Dan ranije, kampanju je podržalo i šest članova beranskog odbora DPS-a, i to u ukupnom iznosu od 2.480 eura. Partiju je podržao i petnjički odbor, odakle je 16. jula stiglo pet priloga - i to u ukupnom iznosu od 1.400 eura.

DPS finansira kampanju iz fondova nepoznatog porekla

Istraživački centar MANS-a ovim je otkrio još jedan primer organizovane šeme za ubacivanje gotovine u tokove aktuelne izborne kampanje, dok državni organi i to prevashodno tužilaštvo i dalje ostaju nemi na očigledan primer pranja novca pod okriljem izbora. Nakon što je otkriveno da su kampanju za prošle parlamentarne izbore navodno finansirali Romi s Vrela Ribničkih, socijalni slučajevi iz Berana, radnici podgoričke "Čistoće" i "Vodovoda", podgorički vatrogasci i više članova opštinskih i glavnog odbora partije, koji su uplaćivali novac najčešće na isti dan i u istoj banci, evidentno je da se ta praksa nastavlja i u okviru ovih izbora, bez ikakve reakcije nadležnih organa.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

vladimir

13.08.2020 14:58

Pošto Milo ne nože da uplati sam sav taj novac, on je prljav novac podelio vernim radnicima da lično doniraju kampanju. Treba proveriti odakle radniku čistoće ili vatrogascu 1500 evra, ako nije podgao iz banke koji nije ni imao.To je čist kriminal i kupovina glasova i siguran ostanak na poslu. Lako se to može proveriti. Svi donatori moraju biti javno indetifikovani. A ovo je i znak da je Milo Đukanović završio svoju kriminalnu karijeru. Jedino ako mu NATO bude prevozio vreće da izborni materijal