Aljbin Kurti
Tanjug
Aljbin Kurti

Tanjug

Aljbin Kurti, Foto: Tanjug

"Pre puta u Minhen, Kurti je odvalio glupost da ''mali Šengen'' ne donosi ništa novo u odnosu na Berlinski sporazum i čini mi se da je novi kosovski premijer pre svega ljubomoran i sateran u ćošak", rekla je Milićeva u intervjuu za Kosovo onlajn.

Ona je ocenila da je "Kurti već doživeo udarac time što je priznao da nije ni znao da je vlada dala ovlašćenje za potpisivanje važnih sporazuma u Minhenu, a drznuo se da kaže da je (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić nervozan".

"Nije nervoza kada se konstatuju činjenice (što je učinio Vučić) i mislim da smo u Minhenu videli pre svega Kurtijevu nervozu", rekla je Milićeva.

Ona je dovela u pitanje i Kurtijevu navodnu proevropsku orijentaciju.

"Kurti je navodno posvećen evropskim integracijama Kosova, a kaže da mu sporazum sa Srbijom nije prioritet. Onda ili laže ili nije zaista posvećen evropskom putu", rekla je Jelena Milić.

Povodom plana specijalnog američkog izaslanika Ričarda Grenela da se ekonomija stavi na prvo mesto, ona je rekla da je on vrlo mudro naveo da predsednik SAD Donald Tramp ne nudi rešenje, već samo atmosferu i okvir za rešenje.

Jelena Millić je ocenila da "mali Šengen“ nije bitan samo za Srbiju i Kosovo, već i za druge zemlje regiona, a da je, kako je rekla, "sreće i pameti, Crna Gora i BiH bi mogle da apsorbuju povećani nivo investicija u Srbiju zahvaljujući tom sporazumu".

Dodala je da su to razumeli lideri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i bivši premijer Zoran Zaev, dok se predsednik Crne Gore Milo Ðukanović i Kurti inate.

Povodom inicijative francuskog predsednika Emanuela Makrona da se održi samit u Parizu, Jelena Milić kaže da bi ona mogla da bude uspešna, jer, kako izgleda, Pariz ima bolje odnose s Vašingtonom od Berlina, tako da bi mogao da posreduje između SAD i EU po pitanju dijaloga između Beograda i Prištine.

Ocenila je da bi "Beograd trebalo da se dogovori sa SAD i da pusti Amerikance da ubede Evropljane i čelnike Kosova da legnu na rudu".

"Srbija bi možda trebalo da stane s pobedama, vrlo mudro je to radila, i sada više od polovina članica UN ne priznaje Kosovo", rekla je direktorak CEAS-a, ali je postavila i pitanje da li je u interesu Beograda da zbog Srba na Kosovu koči evropski put Kosova?

"Čini mi se da je to nefer prema Srbima na Kosovu. Ja bih gledala da napravim kompromis upravo zbog Srba na Kosovu", zaključila je Jelena Milić.