Započeo rat u BiH: Alija Izetbegović
EPA
Alija Izetbegović

Youtube printscreen

Alija Izetbegović, Foto: Youtube printscreen

Drugostepeno Veće Suda BiH proglasilo ih je krivim za to što su se, zajedno sa Elvirom Muminovićem koji je u bekstvu, na najsvirepiji način iživljavali nad šesnaestogodišnjom devojčicom u zgradi GP Bosna, u Sarajevu.

Prema svedočenjima žrtve i brojnih svedoka, Sud je utvrdio da su prekršena sva prava ratovanja i da je nad maloletnicom izvršen ratni zločin.

Pročitajte još:

- Kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava za vreme rata i oružanih sukoba, upotrebom sile i pretnjom za život i telo prisilili drugu osobu na seksualni odnos silovanje, čime su počinili krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i člana 142, stav 1 u vezi sa članom 22 krivičnog zakona SFRSJ - istakao je Mirko Božović, predsednik Apelacionog veća Suda BiH.

Da su se trojica pripadnika Armije BiH nekoliko sati iživljavali nad devojčicom, fizički i seksualno je zlostavljali i vređali na nacionalnoj osnovi - o tome su i u ponovljenom postupku govorili brojni svedoci i veštaci. Da se zločin desio postoje i materijalni dokazi u Centru Službe bezbednosti Sarajevo, kao i svedočenje lekara iz Vojne bolnice koji je maloletnu "A" pregledao u maju 1993. godine i utvrdio stravične povrede. Kešmer i Menzilović branili su se sa slobode. Na slobodi čekaće i poziv za služenje zatvorske kazne, piše ATV.

Hrvatska vojska

Youtube printscreen

- Onog momenta kada dobiju pisani otpravak presude, tek tada je i faktički i znak da bi trebali da dobiju poziv od nadležnog, opštinskog Suda sa područja gde stanuju za izdržavanje kazne. To je u nekom narednom periodu za mesec ili dva - rekao je Rusmir Karkin, advokat Mirsada Menzilovića.

U prvostepenom postupak, prošle godine, Kešmer i Menzilović osuđeni su na po pet godina zatvora, a prvooptuženi Elvir Muminović osuđen je na šest godina.

Posle izricanja prvostepene presude Elvir Muminović nalazi se u bekstvu. Prema zakonima BiH ne može se suditi u odsustvu, pa se za izricanje drugostepene presude čeka njegovo hapšenje.

Alija Izetbegović

EPA

Alija Izetbegović, Foto: EPA

Muminović se nalazi na poternici i njegov predmet, zbog bekstva, vodi se razdvojeno. Apelaciono veće Suda BiH donelo je odluku da su Samir Kešmer i Mirsad Menzilović dužni da u roku od 30 dana, od objave presude, isplate 30 hiljada maraka oštećenoj "A" za nanesenu duševnu i fizičku bol, u Sarajevu 1993. godine.