Galeb, galebovi, more
EPA/DAN ANDERSON
Galeb, galebovi, more

EPA/DAN ANDERSON

Galeb, galebovi, more, Foto: EPA/DAN ANDERSON

Dakle, kako trenutno stoje stvari, grčke vlasti bi za sve vakcinisane obezbedili takozvane brze ili zelene trake, kojima bi mnogo lakše i brže prelazili granicu, dok bi svi ostali morali na testiranje.

Kako prenose turistički poslenici, oni koji se iz bilo kog razloga nisu na vreme vakcinisali, na ulasku u Grčku bi morali da prilože negativan nalaz na PCR testu, ali bi im i pored toga bio rađen brzi test. A jedan od razloga što se razmatra ova mogućnost je činjenica da je u poslednje vreme otkriven značajan broj lažnih, odnosno falsifikovanih potvrda o PCR testovima!

Granica, granični prelaz, rampa, kolona vozila
Ilustracija Foto: TANJUG/ NIKOLA ANÐIC

Ovo se, kako saznajemo, već sprovodi na granici za putnike iz pojedinih zemalja Evropske unije, kao i onih koji se nalaze na tzv. zelenoj listi.

- Ovog leta ćemo sigurno više putovati nego prošlog, ali kako i pod kojim uslovima znaće se za oko mesec dana - kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA).

On je za TV K1 rekao da o uvođenju kovid pasoša nema saglasnosti na svetskom nivou, kao i da će zemlje same odlučivati da li će uvesti aplikaciju za brže putovanje.

- U ovom trenutku je realnije uvođenje sertifikata o vakcinaciji. Naši građani koji su se vakcinisali dobili su potvrde koje su dvojezične na engleskom i srpskom. Sertifikat o vakcinaciji će biti prednost prilikom putovanja - rekao je Seničić.

Kovid pasoš

EPA/DUMITRU DORU

Kovid pasoš, Foto: EPA/DUMITRU DORU

Kako kaže, “ima mnogo spekulacija oko toga da li će sve vakcine biti priznate, ali veruje da to neće biti problem”.

- Bitno je da ste vakcinisani, bez obzira na to kojom vakcinom, bar u ovom trenutku tako izgleda.

Seničić očekuje da već u aprilu budu poznati uslovi kako će u Grčku ulaziti građani EU, a kako iz zemalja trećeg sveta, pa i Srbije.

- Razgovaramo o tim protokolima, pokušavamo da utvrdimo jedinstveni sertifikat o vakcinaciji koji će biti prihvaćen kako u Srbiji, tako u Grčkoj. Pokušavamo za ljude koji nisu vakcinisani da pronađemo alternativu. Za sada je to PCR test, a mi pokušavamo da dogovorimo da to budu brzi antigenski testovi.

Aleksandar Seničić

Medija centar

Aleksandar Seničić, Foto: Medija centar

U zemlje u okruženju srpski turisti i sada mogu da putuju bez PCR testa - u Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Albaniju, BiH.

- Očekujemo i da Bugarska ukine PCR test, kao i Turska. Za Egipat nemamo najave da će to učiniti - zaključio je Seničić.

Grci daju 50 odsto cene testa, ali...

Kako javljaju naši turistički radnici iz Grčke, ideja hotelijera sa Halkidikija koji nude da plate 50 odsto cene PCR testa svim turistima koji se upute na ovu atraktivnu destinaciju mogla bi da bude realizovana. Ipak, kako kažu, to će biti stvar izbora, a ne obaveza. Dakle, zavisiće od vlasnika hotela ili apartmana.

Sa vakcinom bez PCR u Srbiju?

Prvi čovek JUTA Aleksandar Seničić skrenuo je pažnju na još jedan interesantan detalj. Naime, i srpskim građanima koji se vraćaju u domovinu neophodan je PCR test ili idu u desetodnevnu kućnu izolaciju (izuzetak su BiH, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija, Bugarska i Mađarska).

- Naš Krizni štab nam duguje podatak da li je građanima koji se vraćaju iz Turske ili Egipta, na primer, dovoljna potvrda o vakcinaciji - rekao je Seničić.

Dakle, da li će vakcinisani i bez PCR testa moći da uđu u Srbiju.

Pročitajte još: