Žena plač tužna stres plakanje tragedija
Shutterstock
Žena plač tužna stres plakanje tragedija

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Meštanka nikšićkog naselja Ozrinići, Branka Nenezić, sa bolesnom sestrom živi u iznajmljenom objektu, koji je teško nazvati kućom, a time ne uvrediti dostojanstvo onih koji usled nevolje moraju u njemu da žive.

Ili je bar živela, dok njen stanodavac, Milovan Mijušković, inače aktivista nikšićkog DPS-a, nije informisan da se njen politički stav ne poklapa sa njegovim. Branka je pružila podršku koaliciji „Za budućnost Nikšića”, i svega dan kasnije obaveštena da mora da pronađe novi smeštaj, jer Mijušković smatra da onaj koga muka natera da od njega traži da u tom objektu živi – mora biti i simpatizer Demokratske partije socijalista.

Branka se nije osetila slobodno i bezbedno da za kamere govori o ovom problemu, jer živi u konstantnom strahu od progona lokalne vlasti. Brine da će, ne samo ona i njena sestra, već i ostatak njene porodice morati da plate cenu njene izjave. Brine jer zna da nije u Nikšiću u poslednjih 30 godina nemoguće gaziti nečija Ustavom zagarantovana prava, već je, nažalost, to praksa lokalne vlasti.

Kada se pre tri godine uselila u Mijuškovićev objekat, zatekla je nagomilan dug za struju, koji je bila prinuđena da sama plaća, jer bi u protivnom morala da živi i bez struje. Aktivisti koalicije „Za budućnost Nikšića” posetili su Branku i njenu sestru i uverili se u kakvim nehumanim uslovima žive.

- Mi ne tražimo nikakvu novčanu pomoć, niti bilo kakvu pomoć od bilo koga, mi samo tražimo ista prava za sve građane Nikšića. Naši prihodi na mesečnom nivou nisu dovoljni za kiriju i obaveze koje dospevaju svaki mesec, a kamoli za osnovne životne namirnice - rekla im je Branka.

Za pomoć su se u nekoliko navrata obraćale Centru za socijalni rad, ali sve što su dobile je bila „pomoć” u iznosu od 20 evra, a od bivšeg direktora Centra, Ivana Mitrovića, na svaki apel za život dostojan čoveka su dobijale uvijek isti odgovor – „da je u poslu”. U poslu očito nije bio Ivan Krsmanović, predsednik Udruženja penzionera, koji im je u zamenu za „novčane stimulanse i povlašćenja za stan” tražio siguran glas za DPS.

Kako je Branka istakla, jedino što joj preostaje je nada da će Nikšić, nakon 14. marta i pobede Marka Kovačevića, postati isti za sve građane te da više neće postojati podela na „naše i njihove”, već da ćemo pomagati jedni druge.

Pročitajte i: