Hrvatska vlada
Printscreen/YouTube
Hrvatska vlada

Printscreen/YouTube

Hrvatska vlada, Foto: Printscreen/YouTube


"Obilježavajući Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, Hrvatska s ponosom u Kninu obilježava 25. godišnjicu pobjedničke vojno-redarstvene operacije Oluja te iskazuje poštovanje prema hrvatskim braniteljima i svima koji su dali živote za samostalnu i slobodnu Hrvatsku.

Pravno legitimna, vojno neizbježna i politički nužna, Oluja je bila ključna ne samo za vraćanje u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske najvećeg dijela okupiranih teritorija, nego i za otvaranje puta mirnoj reintegraciji tada okupiranog hrvatskog Podunavlja. Time je Oluja spriječila nebrojene nove žrtve i patnje. Ujedno je omogućen i prekid opsade Bihaća, kao i oslobađanje velikog dijela Bosne i Hercegovine.

Franjo Tuđman

Tanjug/AP

Franjo Tuđman, Foto: Tanjug/AP
Akcija

Tanjug/Arhivska/Vladimir Dimitri

Akcija "Oluja", oluja, Foto: Tanjug/Arhivska/Vladimir Dimitri

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbeglica u automobilima, kamionima, na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju i BiH.

Po podacima Dokumentaciono informacionog centra Veritas, tokom akcije "Oluja" ubijeno je 1.869 Srba, od kojih su 1.220 bili civili.

Oko tri četvrtine stradalih bilo je starije od 60 godina, a među žrtvama je 551 žena, što, kako su naveli u Veritasu, predstavlja jedan od "crnih rekorda građanskog rata '90-tih godina prošlog veka na prostorima bivše Jugoslavije".

Proterano je više od 220.000 Srba a podaci o broju nestalih kreću se od 745 osoba do 1.183.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Mile Jagodinac

05.08.2020 14:13

Tito je sramno stavio Tudjmana za svog generala . Ni jedan Srpski političar ili komunista nije se bunio , nego su slavili odmazdu Srba, i dan danas je isto . Nemaju dokaza za Haradinaja jer su bacili ili dali u nepovratno.