Nebo, raketa
Tanjug/AP
Nebo, raketa

Tanjug/AP

Nebo, raketa, Foto: Tanjug/AP

 

Supernova bi mogla da bombarduje Zemlju kosmičkim „mecima“ koji putuju brzinom od 3.000 kilometara u sekundi.

Nova studija ima za cilj da razreši jednu od aktuelnih misterija astrofizike, o tome da li supernove izbacuju krhotine koje se kreću brzinom svetlosti, i da li će nas ti kosmičkim „meci“ pogodili takvim brzinama.

Zemlju svakodnevno bombardiraju mali meteori dimenzija između 1 mm i 10 cm, od kojih većina ulazi u atmosferu brže od 17 kilometara u sekundi. Međutim, fizičari sa Univerziteta Harvard Amir Siraj i profesor Abraham Loeb sumnjaju da bi neki meteori mogli da pogode našu atmosferu brzinom svetlosti - oko 3.000 kilometara u sekundi.

Oni idu I korak dalje i predlažu da te kosmičke „metke“ mogu da ispale obližnje supernove. Iako je teorija ranije predložena, trenutna metodologija nauke nije pravilno postavljena da bi se pronašli ti projektili.

Par je razvio model za praćenje vruće plazme koju izbacuju ovi ultrabrzi meteori dok upadaju u našu atmosferu. Zatim su zabeležili kakvu buku stvaraju ovi ultra brzi meteori, da bi astronomi mogli da ih drže na oku.

"Otkrili smo da bi takav meteor stvorio udarni talas koji bi mogao da uhvati I mikrofon, a takođe i sjajan bljesak vidljiv u optičkim talasnim dužinama. Oba mogu da traju oko jedne desetine milisekunde", rekao je Siraj.

Astronomi predlažu neku kombinaciju infrazvučnih mikrofona i optičko-infracrvenih instrumenata kako bi otkrili minutne - ali različite - akustičke potpise i neverovatno kratkotrajne optičke bliceve koje bi ovi objekti stvorili. Oko 600 detektora uspostavljenih u globalnoj mreži trebalo bi da reši problem, kažu.

Komentari (1)

A! je dobitnik svetske novinarske nagrade od 1.000.000!

21.02.2020 14:43

Nije.