Opšta bolnica u Ćurpiji, odeljenje ortopedije
G. J.
Opšta bolnica u Ćurpiji, odeljenje ortopedije

G. J.

Opšta bolnica u Ćurpiji, odeljenje ortopedije, Foto: G. J.

Direktor Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" Zoran Baščarević kazao je da se Banjica vraća ortopediji i traumatologiji posle, kako je naveo, šest punih nedelja u kojima nisu radili ortopediju.

"Operacije pacijenata sa liste čekanja, za veštačke zglobove, nismo radili puna tri meseca. U zaostatku smo sa listama čekanja samo za veštačke zglobove za 500 pacijenata", rekao je Baščarević za RTS i dodao da nakon perioda dezinfekcije i čišćenja, pravi obim posla počinje tek sledeće nedelje.

On je naveo da pacijenti koji dolaze na pregled i na operacije ne moraju ništa specijalno da spreme, te da u pogledu epidemioloških mera nije potreban negativan test na korona virus.

"Oni se moraju pridržavati mera distance i moraju nositi maske. A pacijente koji se primaju na hitne slučajeve i koji treba da se operišu, mi ćemo testirati", kazao je Baščarević.

S obzirom da je, kako je rekao, manji broj ljudi koji mogu da učestvuju u radu zbog mera prevencije koje moraju da se sprovode, i da su mnogi na odmoru jer su radili po drugim bolnicama lečeći kovid pacijente, Baščarević je napomenuo da radni kapacitet u prvoj nedelji neće biti više od 6-7 operacionih programa dnevno, navodeći da je nekada bio 10-12.

Zamenik direktora Kliničkog centra Niš, Vladan Chosić, kazao je da se od danas stacionarni deo KC Niš vraća starom režimu.

Pacijenti koji su se u KC Niš zatekli prilikom prelaska centra u kovid sistem bili su hospitalizovani u Vojnoj bolnici.

Oni su sada testirani na korona virus i tokom dana će negativni biti prebačeni u novu zgradu Kliničkog centra.

Chosić kaže da svaki pacijent koji dolazi sa uputom mora da donese i papir o kovid statusu, ne stariji od 72 časa.

"Krenuli smo danas, prvi pacijenti su već prebačeni, to su bili pacijenti iz Urgentnog centra, sa intenzivne nege, kardiološki, neurološki, endokrinološki pacijenti", istakao je on za RTS.

Dodao je da su zgrada, mašine i aparati pripremljeni i da je izvršeno generalno čišćenje, dok je, navodi, završna dezinfekcija rađena od Instituta za javno zdravlje Niš.