Vučić i Kolinda
Tanjug/Sava Radovanović
Vučić i Kolinda

Tanjug/Sava Radovanović

Vučić i Kolinda se sastali u Vili Mir, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Vili Mir sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović koja je došla danas u Beograd kako bi prisustvovala svečanosti povodom inauguracije predsednika Srbije.

Vučić i njegova hrvatska koleginica su se srdačno pozdravili, a potom je počeo sastanak.

Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović

Tanjug/Sava Radovanović

Vučić i Kolinda se srdačno pozdravili, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vučić je nakon sastanka rekao da veruje da se odnosi dve države i dva naroda mogu "kako-tako" popraviti do kraja godine.

Vučić je novinarima rekao da je sa Grabar-Kitarović razgovarao o konkretnim problemima, i da je veoma zadovoljan sastankom. Dodajući da će uskoro otputovati u Dubrovnik, Vučić je rekao da će tamo nastaviti razgovore sa hrvatskom predsednicom.

"I da ne bismo žurili, nije to jednostavno, imamo mnogo toga što opterećuje naše odnose, ali verujem da u narednih šest meseci, odnosno do kraja godine, možemo da dostignemo značajnije rezultate, koji bi značili i Srbima u Hrvatskoj, Hrvatima u Srbiji, koji bi značili kakvo-takvo popravljanje bilateralnih odnosa između Srbije i Hrvatske, ali i u celini, između Srba i Hrvata”", rekao je Vučić kratko novinarima nakon sastanka.

Hrvatsku predsednicu je na aerodromu dočekala potpredsednica vlade Zorana Mihajlović.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović doputovala je avionom hrvatske vlade, a dočekana je uz državne počasti, sa crvenim tepihom i postrojenom gardom.

Ovo je prvi dolazak hrvatske predsednice u Beograd, a drugi u Srbiju od kada je preuzela tu funkciju februara 2015.

Kolinda Grabar Kitarović

Tanjug/Zoran Žestić

Kolinda Grabar Kitarović stigla u Beograd, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ona je rekla da će sa srpskim kolegom razgovarati o bezbednosti, ali i drugim važnim pitanjima.

"Razgovaraćemo o pitanjima sigurnosti, ali i druge prirode. Pitanjima koja stoje pred nama kao prilika ne samo za poboljšanje stanja u jugoistočnoj Evropi. Moramo napraviti jedan čvrsti iskorak. Moramo podvući crtu pod istoriju, rešiti pitanja nestalih osoba, arhiva i univerzalne jurisdikcije, ali pre svega pragmatično gledati u budućnost. Srbija je kandidat za članstvo u EU. Mi zaista želimo videti Srbiju, BiH, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju u EU i u tome ćemo im svestrano pomoći, ali i istrajati na tome da ispune sve ono što je i Hrvatska morala ispuniti. Previše ima problema da bismo jedni druge ignorisali. Moramo zajedno raditi, sve naše službe pa cak i oružane snage", kazala je Grabar Kitarovic i posebno istakla obaveštajnu saradnju dve zemlje ne samo, kako je rekla, po pitanju terorizma koji je postao globalni problem današnjice.

"Tu je i krijumčarenje ljudima, drogama, oružjem i slično. Pitanja kriminala, ali i pitanja lokalnih zajednica koje su počele da nadrastaju naše teritorije. Moramo obezbediti da niko ne predstavlja pretnju državnom poretku bilo kojoj državi", navela je hrvatska predsednica.

Osvrnuvši se na pitanje hrvatske manjine u Srbiji, Kitarović je rekla:

"Da, Hrvati imaju predstavnika u Skupštini Srbije, ali koje je izabran kao pripadnik stranke, a ne naroda, što predstavlja veliku razliku od Hrvatske gde imate tri garantovana zastupnika srpske nacionalne manjine, bez obzira na broj glasova".

Kitarović je rekla i da odnosi sa bivšim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem nisu bili na očeikvanom nivou, a posebno mu je zamerila to što je, kako je rekla, na sastanku Brdo-Brioni u Sarajevu pred svedocima izjavio da je zapadna granica Srbije Virovitica-Karlovac-Karlobag.

"S nekim ko ne priznaje BiH i pola Hrvatske ja ne mogu razgovarati", rekla je Grabar Kitarovic.

Komentari (1)

kobasica srbije

23.06.2017 14:25

Preslatke dve plave tete, rado bi se družio sa njma.