Hašim Tači
EPA/JERRY LAMPEN
Hašim Tači

EPA/JERRY LAMPEN

Hašim Tači, Foto: EPA/JERRY LAMPEN

On želi da ih na sve načine spreči da svedoče protiv njega, pa zato sudu gotovo svakog dana šalje dopise u kojima traži da mu budu dostavljena imena žrtava i svedoka.
Do sada se ovom sudu javilo 17 osoba koje su dobile status žrtve, a koje su preživele stravične zločine i čiji su članovi porodica poginuli u ratnim sukobima u južnoj srpskoj pokrajni. Ranije je doneta odluka da se ne saopštava identitet žrtava jer bi se time ugrozila njihova bezbednost. Poznato je da je više desetina svedoka zločina Hašima Tačija likvidirano u prethodnih nekoliko godina i zato sud sada krije imena preživelih žrtava, koje su izrazile spremnost da svedoče protiv ovog komandanta OVK.
Tačijev advokat Dejvid Huper smatra da bi sud trebalo da im dostavi izjave osoba koje su dobile status žrtve.
- Zahtevi žrtava nisu obelodanjeni odbrani, čini se zbog razlika koje je Kancelarija utvrdila između podnosilaca zahteva, etničke pripadnosti, jezika ili geografskog položaja. Oni bi trebalo da imaju jednog pravnog zastupnika - rekao je Huper.
Iz suda je objavljeno da devet žrtava živi u Srbiji, troje je u dijaspori, dok petoro boravi na Kosovu i Metohiji. Srbi sa ovog spiska u svojim iskazima naveli su da su ih pripadnici OVK oteli i mučili danima. Oni tvrde da su bili zatvoreni u logorima.
- Kidnapovali su me i prema meni su se surovo ponašali, neljudski, kao da nisam čovek. Mučili su me, tukli, pretrpeo sam stravičnu torturu. Trpeo sam jake bolove, a i sada imam psihičke posledice - naveo je jedan od Srba.

Konjufca veliča OVK

Gljauk Konjufca, predsednik takozvane Skupštine Kosova, kazao je da je najsvetliji deo istorije ove nepriznate države rat terorističke OVK. Vjosa Osmani, Aljbin Kurti i Konjufca posetili su groblje u Prištini na kojem su sahranjeni pripadnici ove terorističke organizacije. Svojim govorom veličali su teroriste koji su u južnoj srpskoj pokrajni ubijali, silovali, mučili i proterivali srpsko i drugo nealbansko stanovništvo. - Mislim da je najslavniji deo nove istorije Kosova i naše nacije naš rat OVK i pad preko 14.000 hiljada mučenika tokom poslednjeg rata na Kosovu. Bez žrtava mučenika, sloboda naroda ni nezavisnost države ne bi bili mogući. Sve dok postoji živa albanska nacija, njima će biti ukazivana čast - rekao je Konjufca.


Sve žrtve su sudu podnele i dokumentaciju koja potvrđuje da su pretrpeli stravična mučenja i torturu u OVK logorima.
- Prilažem medicinsku dokumentaciju koja potvrđuje kakve sam povrede zadobio tokom mučenja u logoru na Kosovu i Metohiji. Tu je i izveštaj od psihijatra specijaliste. Najslikovitiji prikaz povreda možete videti na fotografijama koje su vam dostupne u predmetu. Zbog fizičke i psihičke torture, nisam u situaciji da radim i privređujem, zbog čega moja porodica trpi ekonomsku nestabilnost i naša egzistencija je dovedena u pitanje - navodi jedan od Srba.
Pored direktnih, neki Srbi zahtevaju status indirektnih žrtava zločinačke OVK, koja je na KiM činila najmonstruoznije zločine nad Srbima i drugim nealbancima.
Jedna Srpkinja je u svom dopisu navela da su joj pripadnici OVK oteli muža.
- Oteli su ga i odveli. Nikada se nije vratio, nikada ga više nisam videla. Ko zna šta su uradili s njim. Ne znamo ni kosti gde mu se nalaze - navela je ona.
Ekaterina Trendafilova, predsednica Specijalizovanih veća u Hagu, ranije je pozvala diplomate Evropske unije da pomognu u borbi protiv kampanje koja podriva rad ovog suda. Ona je, poverljivim dokumentom, upozorila diplomate da se sud suočava s pojačanim ometanjem pravnih postupaka, uključujući i postupak protiv Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine prošle godine. Ona je od diplomata zatražila i da pomognu da se sačuva bezbednost zaštićenih svedoka.

17 miliona evra optuženima u Hagu

Takozvano prištinsko ministarstvo pravde do sada je odobrilo nekoliko zahteva za pokrivanje troškova pravne zaštite optuženih i njihove finansijske podrške u suđenjima u Specijalizovanim većima u Hagu. Komisija je odobrila zahteve četvorice advokata odbrane i izvršila isplate u iznosu od 464.600 evra. - Pokrivanje troškova pravne i finansijske zaštite vrši se u skladu sa važećim zakonima. Ta prava su primenjiva na sve potencijalno optužene u sudskim postupcima, za navodna krivična dela pred Specijalnim većima - stoji u saopštenju. Takozvano prištinsko ministarstvo pravde objavilo je da je budžetom za ovu godinu predviđeno 17 miliona evra za finansijsku podršku optuženim licima u Hagu.