Naser Orić danas pred sudom
Tanjug / Fena, Emir Burlović 26.
Naser Orić danas pred sudom

Tanjug / Fena, Emir Burlović 26.

Naser Orić Foto: Tanjug / Fena, Emir Burlović 26.

- Napadi velikosrpskih snaga iz Srbije na mene i moj narod traju od 1992. godine. Mi smo još uvek najisturenija tačka BiH prema Srbiji i nama je jasno da ćemo uvek biti prvi na udaru. Mi se nećemo nikad predati. Borićemo se dok smo živi, mi i naša pokoljenja, jer mi druge domovine nemamo - rekao je Orić.

PROČITAJTE JOŠ:

Zaštićeni svedok Tužilaštva BiH je na suđenju za ratne zločine Naseru Oriću izjavio kako je lično video kada je Orić ubio ili učestvovao u ubistvu tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

- Orić je uzeo nož, koji mu je bio za pojasom, i zamahnuo u predelu vrata. Zarobljenik je pao na kolena, a on ga je potom udario u predelu grudi i prevrnuo unatrag - izjavio je svedok govoreći o jednom od tih ubistava. Svedok je tokom rata bio pripadnik Armije BiH, a Orić mu je bio komandant. Ovaj zločin počinjen je u selu Zalazje kod Srebrenice 1992. 

Naveo je i kako je Orić iz vatrenog oružja pucao u zarobljenike koje je identifikovao kao Mitra Savića i Milutina Miloševića. Kazao je i kako je u tim ubistvima učestvovao Sabaduhin Muhić, bivši pripadnik Armije BiH koji je danas oslobođen zajedno s Orićem.

Ramuš Haradinaj

Ognjen Radošević

Ramuš Haradinaj, Foto: Ognjen Radošević

Slepa pravda za Srbe

Orić nije jedini koji je sa krvavim rukama prošao nekažnjeno. Isto pomilovanje doživeli su redom oni koji su ubijali Srbe tokom devedesetih godina, na različitim frontovima.

Ramuš Haradinaj

Bivši haški optuženik, a sadašnji premijer takozvanog Kosova, Ramuš Haradinaj, za kosovske Albance je nacionalni heroj, a za Srbe zločinac. Bio je jedan od vođa terorističke organizacije OVK, koja je na Kosovu počinila niz brutalnih zločina nad srpskim civilima.

Vlasti u Beogradu podigle su protiv Haradinaja 108 krivičnih prijava zbog sumnje da je izvršio krivična dela terorizma, udruživanja radi neprijateljske delatnosti i ubijanja civila.

Haradinaj je, u autobiografskoj knjizi "Priča o ratu i slobodi", zabeležio: "Stalno smo napadali srpske snage. Na svakom mestu. Danju i noću. Bez skrivanja. Svakog dana smo ubijali srpske policajce..."

PROČITAJTE JOŠ:

Haški tribunal je 4. marta 2005. godine protiv njega podigao optužnicu zbog zločina protiv čovečnosti i kršenja prava i običaja rata. Mađutim, Haradinaj je nakon suđenja, koje je trajalo do aprila 2008. godine, oslobođen zbog nedostatka dokaza. Naime, svi svedoci koji su bili planirani da govore o njegovim zločinima, listom su likvidirani od strane šiptarskih ekstremista.

Tadašnja glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte je u više navrata javno govorila i u izveštajima upozoravala da su svedoci optužbe bili izloženi upornim i drastičnim pretnjama i pritiscima, zbog čega su neki odbili da svedoče.

Hašim Tači

I aktuelni predsednik samoproglašenog Kosova, Hašim Tači, na spisku je zločinaca koji su izbegli pravdu. Bio je komandant Operativne zone OVK u Mališevu i član Dreničke grupe, koju je 1993. godine osnovao Adem Jašari. Osim kriminalom bili su zaduženi i za terorističke akcije na Kosovu.

Tači na Gazivodama

Anadolija

Tači na Gazivodama, Foto: Anadolija

Hašim Tači je, zajedno sa pripradnicima Dreničke grupe Rafetom Ramom, Jakupom Nurijem, Samijem Ljustakuom i Iljazom Kadrijuom, učestvovao u napadu iz zasede na policijsko vozilo 25. maja 1993. godine. Tada su ubijena dva srpska policajca, dok su petorica teško ranjena.

Tri godine kasnije je ponovo napao policijsku patrolu na putu Kosovska Mitrovica - Peć, kada je ubijen još jedan srpski policajac. Iste godine je izdao naređenje da se baci bomba na kasarnu "Miloš Obilić" u Vučitrnu, a po njegovom nalogu je izvršen napad i na Srednjoškolski centar u kojem su bile smeštene porodice izbeglica iz Kninske krajine.

Iako protiv njega postoje brojni dokazi, pravdu je ne samo izbegao, već se sam prozvao u premijera takozvanog Kosova. Danas je predsednik takozvane države Kosovo, i bez problema prelazi sve granice uz podršku njegovih zapadnih zaštitnika.

Ante Gotovina

Za zločine nad Srbima zadužen je bio i Ante Gotovina, ali u svom kraju - Hrvatskoj.

Generala kojeg je Haški tribunal oslobodio 2013. godine hrvatski narod i mediji veličaju kao heroja i dižu u nebesa, iako je milione zaradio zahvaljujući ratnom profiterstvu i zločinima za koje je čak i nagrađen od hrvatskog režima. Bivši haški optuženik danas zarađuje milione evra na uzgajanju tune.

Ante Gotovina  bio je optužen  za zločine  u „Oluji“

AP

Ante Gotovina, Foto: AP

Gotovina je osuđivan još u Francuskoj, i to tri puta. Prvi put 1986. na pet godina zatvora zbog pljačke iz 1981. i tu kaznu je, navodno, izdržao. Drugi put 1993, osuđen je na dve godine zatvora za učešća u otmici i iznuđivanju, a 1995. na 30 meseci, takođe zbog iznuđivanja.

Kao jedan od hrvatskih ratnih vođa, njegova jedinica se pominje u vezi sa akcijama kod Maslenice, oko Dinare, na Livanjskom polju i blizu Glamoča, u Bosanskom Grahovu, Strmici, Kninu, Drvaru i Mrkonjić Gradu. Jedinici kojom je on komandovao pripisuje se masakr zarobljenih vojnika Republike Srpske u Mrkonjić Gradu, više od 150 mrtvih. Posle hrvatske vojne ofanzive Oluja, koja je počela 4. avgusta 1995. i zauzimanja Knina, Gotovina je u tom gradu uspostavio svoj štab. 

Haški tribunal je odlučio da u prvostepenom procesu 15. aprila 2011. proglasi krivim Antu Gotovinu kao učesnika udruženog zločinačkog poduhvata, kriv je za dela progona, deportacije, pljačke, razaranja, ubistva, zločine protiv čovečnosti i okrutno postupanje, ali ga je 16. novembra 2012. žalbeno veće volšebno oslobodilo krivice, uprkos brojnim svedočenjima o zločinima koje je počinio.

Komentari (2)

Naki

01.12.2018 11:13

Da se nadje neko udruzenje srba da ponudi nagradu od500 hilj evra za glave ovih koljaca pa kad ih jure po bosni i kosovu ko besne pse onda nek se junace ili angazovati 5 specijalca iz sveta da ga malo zoljama bombama bude svaki dan i proganjaju kao zver sto on i jeste

Penzioner

01.12.2018 11:51

Na zalost, istorija se ponavlja i govori nam da u buducnosti moramo biti mnogo nemilosrdniji!