Aleksandar Vučić, Miloš Zeman
Predsedništvo Srbije
Aleksandar Vučić, Miloš Zeman

Predsedništvo Srbije

Aleksandar Vučić, Miloš Zeman, Foto: Predsedništvo Srbije

* Predsednik Češke Miloš Zeman rekao je o čemu će govoriti na sastanku s premijerom i predsednicima

* On je kazao da će kao argument za povlačenje priznanja tzv. Kosova izneti da su aktuelni kosovski zvaničnici pod krivičnom istragom Haškog tribunala zbog ratnih zločina

* Drugi argument je to što se Haški tribunal bavi i zločinima izvršenim na kosovskoj teritoriji

On je kazao da će kao argument za povlačenje priznanja tzv. Kosova izneti da su aktuelni kosovski zvaničnici pod krivičnom istragom Haškog tribunala zbog ratnih zločina, kao i da ne bi tražio povlačenje priznanja ako bi u Prištini na vlast došle demokratske stranke neopterećene prošlošću.

- Naravno da da. Ali suviše ste veliki optimista kada pretpostavljate da će se to desiti. Nažalost demokratske stranke imaju na samoproglašenom Kosovu veoma slabu reprezentaciju - kazao je predsednik Zeman češkim novinarima koji ga prate u poseti Beogradu, na pitanje da li bi situaciju oko povlačenja priznanja promenila izborna pobeda demokratskih stranaka na tzv. Kosovu.

Ono što je predsednik Srbije poklonio poglavaru Rimokatoličke crkve ima duboku simboliku (FOTO)

AUTOR: Tanjug/ Alo.rs/ B. P. DATUM I VREME: 12.09.2019. 15:00 - 12.09.2019. 15:06 Predsednik nije mogao da otkrije detalje razgovora Aleksandar Vučić i papa Franja, Foto: Predsedništvo Srbije Poglavar Svete Stolice, papa Francisko primio je u posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a sastanak je trajao oko pola sata, javlja italijanska novinska agencija ANSA.

Češkim novinarima u pratnji Zeman je naveo da za pokušaj da izdejstvuje povlačenje priznanja tzv. Kosova ima dva argumenta. Prvi je taj da je Poslanički dom češkog parlamenta svojevremeno usvojio rezoluciju u kojoj poziva češku vladu da ne priznaje samoproglašeno Kosovo a tadašnja vlada premijera Mireka Topolaneka to nije poštovala i priznala je tzv. Kosovo u maju 2008. godine.

Miloš Zeman i Aleksandar Vučić

Tanjug/ Zoran Žestić

Miloš Zeman i Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

- Drugi argument je to što se Haški tribunal bavi i zločinima izvršenim na kosovskoj teritoriji. Morate da priznate da ako su vodeći političari na čelu sa premijerom pod istragom za ratne zločine, to je nešto drugo nego kada bi bili pod istragom za privredni kriminal. Pretpostavljam da ću na savetovanju zvaničnika, to su četiri čoveka, pokušati da primenim te argumente ili će mi to poći za rukom ili ne, to je život - kazao je danas Zeman, javlja češka novinska agencija ČTK.

Zeman je dodao da na samit predsednika zemalja Višegradske grupe i Zapadnog Balkana početkom oktobra u zamku Lani kraj Praga namerno nije pozvao predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija a jeste predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Želeo bih pomirenje kosovskih Albanaca i Srba. Ali jedno je želja, nešto drugo surova realnost - rekao je češki predsednik.

Zeman je takođe upozorio da carine od 100 odsto na srpsku robu sigurno nije korak kojim bi tzv. kosovske vlasti išle ka kompromisu.

PROČITAJTE JOŠ:

 BONUS VIDEO: Građani Loznice dočekali Vučića